SEGRE

TERRORISME

Els Mossos afirmen que el 17A van demostrar estar preparats, malgrat que hi ha marge de millora

Els Mossos afirmen que el 17A van demostrar estar preparats, malgrat que hi ha marge de millora

Els Mossos afirmen que el 17A van demostrar estar preparats, malgrat que hi ha marge de milloraEFE/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Mossos d’Esquadra admeten que hi ha "espai de millora" en la seua actuació preventiva i reactiva antiterrorista, però estan convençuts que els atemptats de l'agost passat a Catalunya els situen com un cos "preparat" per a aquest tipus de crisi i "homologable" a qualsevol altra policia europea.

Així ho ha assegurat en una entrevista amb Efe el portaveu de la policia catalana, Albert Oliva, abans que divendres vinent 17 d’agost es compleixi el primer aniversari dels atemptats gihadistes a la Rambla de Barcelona i a Cambrils (Tarragona), en els que van morir 16 persones i més de 130 van resultar ferides.

Oliva ha llançat un missatge de suport a les víctimes, ha agraït la col·laboració ciutadana, no només a l’hora de mantenir la calma en una situació de tensió, sinó perquè també va continuar aportant informació valuosa als investigadors, i ha ressaltat la importància que els Mossos haguessin preparat el "dia D" amb la premissa que és millor tenir els operatius planificats per evitar la improvisació.

Segons el portaveu, els Mossos d’Esquadra van demostrar el 17-A, per si "algú ho dubtava", que són un cos policial "preparat" per assumir aquest tipus de situacions i que se’ls pot "homologar" a qualsevol altra policia europea.

"Tant de bo els Mossos no haguéssim hagut de demostrar mai que estàvem preparats per afrontar una situació així", ha indicat Oliva, que ha ressaltat que, malgrat que la policia autonòmica havia provat la seua "professionalitat i preparació" en anys anteriors, "desgraciadament hi va haver d’haver una circumstància d’aquestes característiques per acabar de convèncer a determinats sectors o a part de la ciutadania".

Quan la tarda del passat 17 d’agost Younes Abouyaaqoub va irrompre amb la seua furgoneta a les Rambles, els Mossos van activar el dispositiu Cronos, que havien preparat en els dos últims anys per tenir-ho tot previst si es produïa un atemptat terrorista.

Aquest dispositiu de seguretat preveu l’activació de vigilància en 743 punts de risc en tota Catalunya, entre ells la rotonda d’accés a la Rambla de Cambrils (Tarragona), on s’havia apostat una patrulla dels Mossos d’Esquadra quan hores després de l’atemptat de Barcelona altres integrants de la cèl·lula van atacar aquest enclavament turístic.

"Gran part de la resposta que els Mossos van tenir és perquè hi havia hagut un treball de planificació i estudi des de 2015", ha indicat el portaveu, que també ha ressaltat que la col·laboració amb la Policia Nacional i la Guàrdia Civil va ser "positiva des del minut zero", ja que van formar part del centre de coordinació on es compartia tota la informació.

No obstant això, ha reconegut que sempre existeixen "espais de millora", tant respecte a l’actuació dels Mossos d’Esquadra, en l’àrea de prevenció i reacció, com amb la col·laboració amb les forces i cossos de seguretat de l’Estat.

En ser preguntat pel dispositiu Gàbia, que després de l’atemptat va tancar els accessos de Barcelona, Oliva ha afirmat que es va sotmetre a un procés d’avaluació interna que va concloure que va funcionar respecte a la seua operativitat, encara que Abouyaaqoub va aconseguir escapar envestint dos agents en la Diagonal de Barcelona amb un cotxe robat a un home que va apunyalar mortalment.

"Teníem elegits els llocs concrets per muntar el dispositiu, teníem la gent formada per saber com s’ha d’establir, teníem el material per muntar-lo adequadament. L’únic que tu no controles és que amb aquest dispositiu, en qüestió de dos segons una persona decideix prémer l’accelerador iemportar-se al control policial", ha indicat.

"Malgrat tots els reconeixements que vam tenir i la satisfacció general interna dels Mossos, existeix un espai de millora, però són coses molt internes que queden dins i que no haurien ajudat més a solucionar (l’emergència)", ha precisat.

També ha remarcat la importància que donen els Mossos d’Esquadra al fet de poder tenir una presència directa a Europol o Interpol, ja que "com més àgil pugui ser (la transmissió d’informació) i com menys filtres hi pugui haver, millor que millor".

Oliva, que ha subratllat que la lluita contra el terrorisme continua sent la "prioritat número u" dels Mossos, ha indicat que les mesures de prevenció adoptades després dels atemptats, com la conversió en zona de vianants de centres turístics, el patrullatge amb armes llargues i la prohibició de circular camions en determinades vies en dates especials, s’expliquen per l’actual context d’alerta, però que s’aniran "modulant, adequant i adaptant" en cada moment.

També ha qualificat de "positiu" el resultat fins ara dels programes de prevenció (proderai) activats per detectar processos de radicalització en presons o escoles, amb la col·laboració de les 214 policies locals de Catalunya.

"Els Mossos no són una policia que treballi sola, perquè la seguretat no es pot fer sola, sinó que tot cos policial necessita l’ajuda, el suport i la col·laboració dels diferents actors. Amb els 'proderai' tenim proximitat amb la ciutadania, a través de sectors estratègics, perquè entenem la proximitat com la primera font d’intel·ligència policial", ha assenyalat.

El portaveu també ha ressaltat que, malgrat que tenien tots els dispositius previstos per actuar en cas d’atemptat, no tenien controlada la resposta "positiva" per part de "moltíssims" mossos que van interrompre les seues vacances per incorporar-se voluntàriament a treballar.

tracking