SEGRE

L'empremta del terror jihadista

Barcelona i Cambrils recorden els atemptats del 17-A

Més de 16.000 persones es manifesten en Cambrils contra el terrorisme

Més de 16.000 persones es manifesten en Cambrils contra el terrorismeLLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Divendres, 17 d’agost, es compl irà un any dels atemptats de les Rambles de Barcelona i Cambrils, una data que serà impossible oblidar. Totes les alarmes van saltar a la capital catalana entorn de les 17 hores. Una furgoneta Fiat Talento de color blanc va baixar a tota velocitat des de la font de Canaletes cap a Colom, atropellant tot aquell que estava al seu pas. En total, el vehicle va recórrer més de 600 metres fent zig-zag fins que, finalment, el conductor, el jove jihadista Younes Abouyaaqoub, va parar el vehicle llogat al mosaic de Joan Miró i va fugir, entrant a la Boqueria per recórrer tot Barcelona fins a arribar a la Zona Universitària. Aquest atropellament massiu va segar la vida d’un total de 14 persones de diverses nacionalitats, entre els quals Xavi Martínez, el nen de 3 anys natural de Rubí i que estiuejava a Llimiana, i va deixar 131 ferits. Abouyaaqoub va robar un cotxe, després de matar el propietari, amb el qual es va saltar un control policial sobre les 19.45 hores de la tarda a l’avinguda Diagonal. El jihadista va aconseguir escapar-se, deixant dos mossos ferits. Finalment i després de circular caminant per diverses localitats catalanes, el jihadista va ser capturat i abatut a Subirats, el dilluns 21 d’agost.

L’atemptat de Cambrils va ocórrer la nit del mateix dijous 17 al divendres 18 d’agost. A les 1.30 hores, un Audi A3 negre va irrompre a tota velocitat pel carrer Jaume I de la localitat tarragonina, atropellant diverses persones i colpejant un cotxe dels Mossos d’Esquadra. Una de les dones atropellades pels terroristes va morir al no poder superar les ferides.

Després de bolcar posteriorment a la zona del club nàutic, els cinc integristes van baixar del vehicle amb matxets a la mà i amb cinturons que simulaven ser explosius. Una vegada fora del cotxe, els terroristes van intentar matar els mossos, però els agents van respondre a l’atac abatent els terroristes. Els joves jihadistes eren Moussa Oukabir, de 17 anys, Saïd Aallaa, de 19 anys, els germans Omar i Mohamed Hichami, de 21 i 24 anys, respectivament, i Hussein Abouyaaqoub, de 22 anys, tots marroquins i veïns de Ripoll. En els últims dies, s’han anat revelant parts del sumari, fins ara secret, incloent-hi la investigació portada a terme pels Mossos d’Esquadra sobre la cèl·lula jihadista, establerta a Alcanar després d’ocupar un xalet abandonat. Era dirigida per l’imam de Ripoll, Abdelbaki es-Satty, que ocupava aquesta responsabilitat des del 2015, després de sortir de la presó l’any 2014 per tràfic de drogues a Ceuta i complir condemna a Castelló.

Els Mossos d’Esquadra van rastrejar l’existència de fins a sis comunicats pels quals el Daesh es va apropiar l’autoria dels atacs terroristes i en els quals es destacava el “pes i la rellevància” que l’organització va atorgar a aquests fets. Així s’assenyala en un informe que van entregar el 28 de desembre passat al jutge que investiga els fets a l’Audiència Nacional, Fernando Andreu, que conclou que el Daesh considera els atacs, “per l’amplitud i la rellevància de les plataformes utilitzades en el tractament mediàtic dels atemptats”, com un de les més importants comeses per la mateixa organització des dels perpetrats a París el novembre del 2015. El propietari del locutori de Ripoll, on acudia el líder religiós per fer trucades, va explicar que havia sentit Es-Satty parlant de “matar infidels”, incloent que “estava relacionat amb temes de terrorisme i era molt radical”. Respecte a aquest home, els Mossos havien explicat que no tenien constància dels seus antecedents policials en els seus arxius. Tanmateix, divendres es van disculpar afirmant que va ser un “error” no explicar-ho a l’informe del cas.

Els joves que van dur a terme els atemptats van canviar la seua manera de viure i actuar després d’entrar en contacte amb l’imam, segons van explicar els seus coneguts i familiars. Gràcies als testimonis d’aquestes persones properes, se sap que els nois es van tornar “més religiosos” i que també van canviar la seua “manera de tractar les dones”.

Rams de flors i espelmes a Les Rambles.

Cunillera demana que "ningú molesti" el retre homenatge a les víctimes del 17-AEFE

tracking