SEGRE

TERRORISME ATEMPTATS

La Guàrdia Civil conclou que els terroristes del 17-A van actuar sols

Els investigadors descarten que hi hagués un ideòleg exterior, encara que continuen seguint pistes a França i Bèlgica || Afirmen que la cèl·lula està desarticulada

© Els terroristes del 17-A preparant els atemptats

© Els terroristes del 17-A preparant els atemptatsTV3

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els investigadors creuen que la cèl·lula de Ripoll que va atemptar el 17-A a Barcelona i Cambrils va actuar en solitari i sense ajuda de l’exterior. Així ho sosté el tinent coronel Francisco Vázquez, cap de la unitat lluita contra el terrorisme de la Guàrdia Civil. “No hem trobat cap element extern que hagi impulsat l’acció” ni “valor intel·lectual o directiu”, manifesta, i assegura que la cèl·lula està desarticulada i que s’han identificat “tots els actors principals”.

No obstant, els investigadors de l’atemptat continuen seguint pistes a França i Bèlgica. Segons el tinent coronel, aquestes indagacions han de determinar si hi ha més actors que haguessin sigut “partícips indirectes”, per exemple a nivell “intel·lectual”, encara que descarta que darrere dels atemptats hi hagi un ideòleg que no s’hagi identificat.

“Després d’un any d’investigació i important acumulació d’evidències, no trobem altres elements protagonistes directes de l’activitat de la cèl·lula”, subratlla. També assenyala que no hi havia “cap element” que permetés identificar la radicalització dels joves i fa una crida a la ciutadania per alertar les autoritats de qualsevol conducta sospitosa.

D’aquesta manera, un any després i amb la investigació pràcticament acabada, conclou que els terroristes van actuar sols i, per tant, situa l’imam de Ripoll, Abdelbaki es-Satty, com el cervell dels atemptats.

D’altra banda, el germà de Younes Abouyaaqoub i els dos amics que apareixen en una foto del sumari dels atemptats comprant unes disfresses a Vic reclamen que es retiri aquesta imatge dels diferents mitjans de comunicació. Asseguren que sortir a la portada de diaris els ha fet “molt mal” tant a nivell personal com a nivell professional i no descarten emprendre accions de caràcter judicial.

tracking