SEGRE

PANORAMA

Almenys trenta-cinc morts a l’esfondrar-se part d’un viaducte en una autopista a Gènova

El pont Morandi, del qual van caure al buit desenes de vehicles || Els equips de rescat italià s’afanyen a buscar supervivents entre la runa, per la qual cosa encara poden augmentar les persones mortes

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Almenys trenta-cinc persones van morir ahir a causa de l’ensorrament parcial d’un viaducte travessat per una autopista als afores de la ciutat italiana de Gènova, segons van informar fonts del Cos de Bombers la premsa local. Protecció Civil va fixar el balanç oficial de víctimes en almenys vint morts i setze ferits. “Les dades seran actualitzades i esperem que augmentin”, va informar Luigi D’Angelo, director del cos de seguretat, en una compareixença de premsa. D’altra banda, el mateix vicepresident i ministre d’Interior, Matteo Salvini, va declarar als mitjans italians des de Catània, on es troba de vacances, que hi ha almenys trenta morts. Il Corriere della Sera va detallar que entre les persones mortes hi havia un nen d’uns deu anys. La secció central de dos-cents metres del pont de Morandi, ubicat entre les ciutats de Polcevera i Gènova i per on passa l’A-10, es va ensorrar al voltant del migdia sense que per ara se’n coneguin les causes, malgrat que algunes fonts van apuntar que la pluja i un trànsit més dens a causa de les vacances poden haver estat la causa, agreujat per una fallada estructural. “Va caure un llamp sobre la base d’un pilar. Immediatament després el ciment va començar a esfondrar-se i després el pont va caure”, va explicar una família que es va salvar de la tragèdia de miracle. “Ens n’hem deslliurat de miracle”, detallava un altre testimoni, d’Oviedo, a El Correo.<![CDATA[Desenes de vehicles van quedar atrapats després de caure d’una altura de no menys de setanta metres i altres al quedar aixafats per la runa de l’estructura, ja que per sota d’aquesta infraestructura discorre una zona urbana en la qual hi ha centres comercials, edificis residencials i àrees industrials.

El cap de Bombers, Bruno Frattasi, va anunciar que les tasques continuarien al llarg de tota la nit. “Són molt complexes per la presència de bigues de gran mida”, va explicar. Per la seua banda, l’ajuntament de Gènova va declarar dos dies de dol oficial durant els quals les banderes dels edificis oficials onejaran a mig pal.

La infraestructura, d’un quilòmetre de llarg i 90 metres d’altura, va ser construïda als anys 60

Autostrade Italia, que s’encarrega del manteniment d’aquest viaducte, va assegurar que “la causa de l’ensorrament serà objecte d’una profunda anàlisi quan sigui possible accedir al lloc amb seguretat”. A més a més, la filial d’Atlantia va prometre “reconstruir el viaducte en el mínim temps possible d’una manera eficient i segura”.

La infraestructura, d’un quilòmetre de llarg i noranta metres d’altura, es va construir a la dècada dels anys seixanta i havia estat reformada en els últims anys. Actualment, Autostrade Italia duia a terme obres de manteniment al viaducte.

Col·lapses per mal manteniment o sobrepèsL’ensorrament del viaducte de Gènova és el que més víctimes ha causat a Europa des de l’any 2001, quan 58 persones van morir per la caiguda d’un antic pont sobre el riu Duero entre les localitats De Entre Os Ríos i Castelo da Paiva, al nord de Portugal. Tanmateix, el més tràgic al món va ser el que va tenir lloc en l’enfonsament d’un pont a la província de Hunan, a la Xina, que va provocar la mort de 64 persones i va deixar 22 ferits. S’ha de tenir present que la majoria dels col·lapses d’aquestes estructures solen ser a causa del mal manteniment o del sobrepès.

tracking