SEGRE

POLÍTICA IMMIGRACIÓ

Catalunya acollirà 60 migrants de l’‘Aquarius’ per un pacte europeu

Els 141 rescatats desembarquen a Malta i es distribuiran entre Portugal, França, Luxemburg, Alemanya i Espanya || Brussel·les reclama “solucions sostenibles”

Imatge d’alguns migrants amb membres de l’equip de salvament.

Imatge d’alguns migrants amb membres de l’equip de salvament.SOS MÉDITERRANÉE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Catalunya acollirà 60 dels 141 migrants a bord del vaixell de salvament Aquarius, que va desembarcar ahir a Malta, després que oferís els seus ports a la nau. El Govern de Pedro Sánchez va firmar ahir un acord de distribució dels ocupants amb cinc països de la Unió Europea: Portugal, França, Luxemburg i Alemanya. Aquesta és la primera operació de distribució d’immigrants per països europeus de forma pactada. Malgrat que Espanya afirma que va coordinar l’acord, el president francès, Emmanuel Macron, i el primer ministre de Malta, Joseph Muscat, van insistir ahir que la decisió va ser una “iniciativa malto-francesa”. De fet, Malta va permetre ahir al vaixell desembarcar al seu port “sense tenir l’obligació de fer-ho”, segons Joseph Muscat, primer ministre del país, de manera que va servir de “base logística” i va donar pas als 141 immigrants als seus cinc països de destinació.

Amb referència a l’acord entre aquests cinc països, Macron va agrair a Malta “el seu gest humanitari i li va assegurar la total solidaritat de França, no hi ha alternativa a la cooperació”. Així mateix, al perfil de Twitter, el president francès va expressar el seu agraïment al govern de Sánchez, assegurant que seguirà treballant amb Espanya en aquest i un altre tipus d’assumptes. Malta, per la seua banda, recorda que és la segona ocasió en què es posa en marxa un mecanisme voluntari de repartiment de migrants, després del cas del Lifeline del 27 de juny. En aquesta ocasió, Bèlgica, els Països Baixos, França, Itàlia, Irlanda, Luxemburg i Portugal es van oferir a acollir els 230 passatgers. La Comissió Europea, que va coordinar la conversa entre els cinc països que s’ofereixen a acollir els passatgers del vaixell, va celebrar l’acord per resoldre la crisi de l’Aquarius.

“Alabo aquests estats membres per la seua solidaritat i per compartir la responsabilitat”, va assegurar el comissari europeu de Migració, Dimitris Avramopoulos, que també va recordar que “no podem dependre d’acords ad hoc, necessitem solucions sostenibles”. La qüestió migratòria, va dir, “no és responsabilitat d’un o de diversos països membres sinó de la Unió Europea en conjunt”.

tracking