SEGRE

El programa de l'acte d'homenatge a les víctimes del 17A

Ofrena a les Rambles després dels atemptats

Així serà l'acte d'homenatge a les víctimes del 17AEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La plaça Catalunya de Barcelona acollirà demà l’acte oficial d’homenatge a les víctimes dels atemptats del 17 A, una cerimònia sòbria i sense parlaments a la qual assistiran, entre d’altres, el Rei; el president del Govern, Pedro Sánchez; el president de la Generalitat, Quim Torra, i l’alcaldessa Ada Colau.

Just quan es compleix el primer aniversari de la matança provocada per Younes Abouyaaqoub amb una furgoneta a les Rambles de Barcelona, la ciutat retrà homenatge a les víctimes, als seus familiars, així com als cossos de seguretat i els serveis d’emergència que es van mobilitzar aquella tarda.

La jornada de commemoració arrencarà a les 10.00 hores amb una ofrena floral amb familiars de les víctimes mortals de l’atac gihadista davant del mosaic de Joan Miró a La Rambla.

Prèviament, el president català llegirà una declaració institucional a la Galeria Gòtica del Palau de la Generalitat acompanyat de tot el Govern.

L’acte institucional a la plaça Catalunya, amb el títol "Barcelona, ciutat de pau," començarà a les 10.30 hores.

El protagonisme de l’acte, coordinat pel Comissionat de Programes de Memòria de l’Ajuntament de Barcelona i en el qual no hi haurà parlaments oficials, recaurà en els familiars de les 16 víctimes mortals dels atemptats de Barcelona i Cambrils (Tarragona) i el centenar de ferits.

En l’acte de plaça Catalunya, Felip VI i Quim Torra coincidiran per primera vegada des de la polèmica per la inauguració dels Jocs Mediterranis a Tarragona, el 22 de juny, quan Torra va dir que no tornaria a convidar al Rei a cap acte de la Generalitat mentre no es disculpés pel seu discurs del 3 d’octubre, en el qual no va condemnar les càrregues policials de l’1-O i va avisar que, davant de la situació "d’extrema gravetat" a Catalunya, els "legítims poders de l’Estat" havien d’assegurar "l’ordre constitucional".

En aquesta ocasió ha estat l’Ajuntament de Barcelona el que ha portat les regnes de l’organització de l’acte en memòria de les víctimes del 17 A, i allà coincidiran no només Felip VI i Torra, sinó també Pedro Sánchez i representants de totes les formacions de l’arc parlamentari, tret de la CUP.

Així, seran presents a Barcelona autoritats i dirigents polítics com el president del Parlament, Roger Torrent, i els màxims responsables del PP, Pablo Casado; Ciutadans, Albert Rivera; per part de Podemos, Ione Belarra, portaveu adjunta al Congrés, i pel Partit Demòcrata, David Bonvehí, entre d’altres. En canvi, ni la CUP ni Òmnium ni l’ANC enviaran a cap representant a l’acte oficial a Barcelona en record de les víctimes, per no coincidir amb el Rei.

De fet, els independentistes organitzaran el seu propi homenatge a les víctimes del 17A a les 18.30 hores de la tarda, davant de la presó de Lledoners (Barcelona), on estan presos els exconsellers Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn, a més del diputat de JxCat Jordi Sànchez i el líder d’Òmnium, Jordi Cuixart. En aquest acte participaran, entre d’altres, el propi Torra, així com la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie; el vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, i el president de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), Josep Maria Cervera.

Amb aquest acte a Lledoners, l’ANC vol homenatjar també als cossos d’emergències, els Bombers i els Mossos d’Esquadra. No obstant això, la setmana passada, el més major dels Mossos Josep Lluís Trapero, ara processat per l’1-O i que estava al comandament de la policia catalana quan va ser desmantellada la cèl·lula gihadista que va atemptar a Barcelona i Cambrils (Tarragona), va fer saber que no vol que "es faci un ús públic de la seua imatge" en l’acte d’homenatge a les víctimes ni en "altres amb reivindicacions polítiques". Així mateix, l’exconseller de Interior Joaquim Forn, en presó preventiva a Lledoners pel seu paper l’1-O, tampoc no vol que se li brindi cap homenatge per la seua gestió durant els atemptats de l’estiu passat, ja que creu que el protagonisme ha de recaure en les víctimes, els cossos de seguretat i els equips d’emergències.

També demà a la tarda, l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès (Barcelona) inaugurarà un monòlit de marbre en memòria de Pau Pérez, el jove de 34 anys que va morir apunyalat a Barcelona per Younes Abouyaaqoub, el terrorista que va perpetrar l’atemptat de La Rambla.

Coincidint amb el primer aniversari dels atemptats, nombroses entitats i associacions de comerciants i veïns han organitzat per demà diversos actes d’homenatge a les víctimes. Així, l’Associació Catalana de Municipis ha proposat als ajuntaments de realitzar cinc minuts de silenci en record dels morts, mentre que els comerciants del mercat de la Boqueria de Barcelona realitzaran una solta de 400 globus amb missatges a favor de la pau.

Per la seua part, els Comitès de Defensa de la República (CDR) han convocat al matí una marxa d’homenatge a les víctimes i a la tarda una marxa silenciosa a Barcelona en protesta per la presència del rei Felip VI, mentre que la Unió Monàrquica d’Espanya ha organitzat un acte en suport del monarca.

Dissabte, el president Quim Torra participarà en un acte a Cambrils (Tarragona) en record de les víctimes de l’atropellament múltiple que van protagonitzar els terroristes en aquesta població, causant la mort d’una dona aragonesa de 67 anys.

tracking