SEGRE

POLÍTICA CATALUNYA

El jutge Llarena demana empara al CGPJ per la denúncia de Puigdemont

Torra recol·loca noranta alts càrrecs, exdiputats i personal del Govern cessats pel 155 || Toni Comín creu necessari un full de ruta per declarar la independència

El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena.

Llarena diu que l'acostament de presos és competència del GovernEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Govern basc “sempre” ha tingut present la possibilitat de mantenir aquesta trobada, pendent de compartir també reflexions. El lehendakari va mantenir i manté una relació “intensa” amb representants institucionals, socials i dirigents polítics catalans, inclosos els responsables d’Esquerra Republicana.

El jutge Pablo Llarena va sol·licitar ahir empara al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) davant de la denúncia civil interposada a Bèlgica per Carles Puigdemont i els seus exconsellers. Puigdemont es va querellar contra el jutge per la forma en què està gestionant la investigació: “Vulnera el nostre dret a un jutge imparcial i independent, a un procediment judicial equitatiu i a la presumpció d’innocència”, i va decidir presentar la demanda a Bèlgica al ser el país en el qual resideix actualment.

La primera sala del Jutjat de Primera Instància del país francòfon ha citat Llarena el 4 de setembre a Brussel·les; tanmateix, el jutge va rebutjar l’assistència i es va adreçar al CGPJ. Al text presentat pel jutge per avalar la seua sol·licitud d’empara, Llarena va advertir del “risc” que aquesta demanda suposa “per a la integritat de la jurisdicció espanyola”, i va afirmar que la reclamació dels processats a Bèlgica “suposaria un atac planificat a les condicions d’independència en les quals desenvolupo la meua tasca”. La Comissió Permanent del Consell belga té previst analitzar aquest text avui dijous.

En un altre ordre de coses, l’exconseller de Salut Toni Comín (ERC) va expressar ahir la seua visió sobre el procés independentista a Catalunya. L’exconseller va assenyalar que és necessari un full de ruta, que no es podrà dissenyar amb “batusses i baralles”. A més, va destacar el paper del Consell de la República en la construcció estratègica del sobiranisme. Comín també va posar èmfasi en “el paper defensiu de l’actual Govern”, però no va descartar que acabi anant “a l’ofensiva com ho va fer l’anterior”. Per aquest motiu, va insistir que la solució passa per “no impedir la restitució dels polítics a l’estranger”.

En aquest sentit, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha recol·locat noranta alts càrrecs, exdiputats i personal eventual del Govern que van ser cessats després de l’aplicació de l’article 155 a la Generalitat. Tots ells representen un terç dels acomiadats en la intervenció del govern català. D’altra banda, el Parlament obre avui les portes sense activitat fins al mes de setembre i sense plens fins a l’octubre.

El lehendakari Urkullu visita Junqueras a la presó de Lledoners El lehendakari Iñigo Urkullu va mantenir dimarts una trobada amb Oriol Junqueras, líder d’ERC, a la presó de Lledoners, on es troba en presó provisional. La visita, segons Urkullu, va ser “privada, de raó, fonamentalment, humanitària”, en la qual va trobar Junqueras “molt conscient” de la situació política actual. Va comentar, a més, que el líder independentista es trobava “serè, alhora que interessat en el millor per al seu entorn familiar i polític, com també per al conjunt de la societat catalana”.

tracking