SEGRE

POLÍTICA IMMIGRACIÓ

Els migrants de l''Aquarius' arriben a Malta i el Govern vol donar-los asil

L’ajuntament de Madrid cedeix un palauet de Tres Cantos per acollir els refugiats || Itàlia se suma a l’acord d’acollida de cinc països europeus

Imatge d’un dels immigrants a l’arribada del vaixell a Malta.

Imatge d’un dels immigrants a l’arribada del vaixell a Malta.SOS MÉDITERRANÉE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Generalitat de Catalunya acollirà els seixanta immigrants del vaixell de salvament Aquarius, que va arribar ahir al port maltès La Valletta després de cinc dies de travessia marítima. Per fer-ho, va demanar que els nouvinguts puguin sol·licitar asil, com va succeir amb els del vaixell Open Arms, que va desembarcar a València el juliol passat.

El secretari català d’Igualtat, Migració i Ciutadania, Oriol Amorós, considera que la logística d’aquest procediment és nova perquè la primera identificació es farà a Malta i no descarta acollir menors d’edat. No obstant, va reconèixer que Catalunya està “sobreocupada” de menors orfes o sense tutela i, per aquesta raó, demana coresponsabilitat a l’executiu espanyol.

En aquest sentit, la diputada de Ciutadans al Parlament, Elisabeth València, va demanar ahir a la Generalitat utilitzar els fons de contingència per atendre aquests menors, que no arriben acompanyats a territori català. A més, va instar el govern català a “obrir immediatament un centre de primera acollida de menors a Barcelona” per garantir la correcta acollida d’aquests, que en els últims mesos han hagut de dormir a la Ciutat de la Justícia de Barcelona i els atenen a les dependències de la direcció general d’Infantesa.

D’altra banda, l’ajuntament de Madrid va posar ahir a disposició dels migrants un palauet de 3.330 metres quadrats, situat a Tres Cantos. L’alcaldessa, Manuela Carmena, va explicar que es tracta d’“un gran espai” tancat des del 2003 i va assenyalar que a l’ajuntament no poden permetre que hi hagi “cap tipus d’instal·lacions tancades”.

Pel que fa a l’Aquarius, els 141 passatgers viatjaran als països d’acollida durant els pròxims dies. A l’acord de cinc països, s’hi afegeix Itàlia, malgrat que el ministre d’Interior, Matteo Salvini, havia assegurat que no en rebrien cap. En un altre ordre de coses, l’executiu de Gibraltar va expressar ahir dimecres que la retirada de la seua bandera de l’Aquarius va ser una decisió “apolítica”, fruit del rebuig d’Itàlia d’acollir més vaixells d’ONG.

El govern gibraltareny va defensar la tasca del vaixell, encara que va recordar que s’ha d’actuar d’acord amb la regulació internacional.

Imatge d’un dels immigrants a l’arribada del vaixell a Malta.

Imatge d’un dels immigrants a l’arribada del vaixell a Malta.SOS MÉDITERRANÉE

tracking