SEGRE

TERRORISME ANIVERSARI DEL 17-A

Investigació un any després

Tres persones estan en presó provisional pels atemptats de la Rambla i Cambrils, que es van cobrar setze vides || Interior ha destinat gairebé deu milions en indemnitzacions a les víctimes

alt

VÍDEO DEL TIROTEIG A CAMBRILS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un any després que una cèl·lula jihadista ataqués els centenars de persones que passejaven per la Rambla de Barcelona la tarda del 17 d’agost i, passades unes hores, pel passeig marítim de Cambrils, l’Audiència Nacional segueix investigant aquests atemptats, reivindicats pel Daesh, que van deixar en total setze víctimes mortals i més de tres-cents ferits de diverses nacionalitats.

Tres persones estan en presó provisional per la seua presumpta participació en els fets: el que va llogar la furgoneta utilitzada en l’atropellament massiu a Barcelona, un ferit a la casa que va saltar pels aires en la qual s’estava preparant l’acció terrorista i una altra persona vinculada amb la compra del material explosiu. La resta dels membres del grup jihadista van ser abatuts pels Mossos a Cambrils o van morir la nit anterior en l’explosió d’un habitatge a Alcanar.

Tot i així, el jutge de l’Audiència Nacional Fernando Andreu, que va aixecar a finals del mes de juliol part del sumari de la causa, continua indagant en els fets. Segons les últimes diligències conegudes, el magistrat va demanar el mes de juny passat informació per conèixer si els jihadistes es van finançar amb microcrèdits i al febrer va posar sota vigilància persones properes a la cèl·lula, com el germà de l’autor dels atropellaments per comprar una disfressa de policia.

Espanya no havia rebut cap atemptat jihadista des de l’11 de març del 2004 –en el qual van perdre la vida 202 persones–. Els del 17 i 18 d’agost del 2017 s’afegeixen als perpetrats a Europa (Niça, Berlín, Estocolm, París o Londres) en els dos últims anys seguint el mateix modus operandi: atropellaments múltiples i l’ús d’armes blanques.

Aquesta manera d’actuar va ser advertida pels Mossos –llavors dirigits pel major Josep Lluís Trapero– en un primer informe del 17 d’agost del 2017 en el qual es va sol·licitar al jutge Andreu l’autorització per procedir a escorcollar els domicilis d’un grup dotze amics i germans (d’edats compreses entre 17 i 24 anys), sobre els quals se sospitava la implicació en els atemptats de Catalunya.

La Direcció General de Suport a Víctimes del Terrorisme (DGAVT), dependent del ministeri de l’Interior, ha tramitat 130 expedients dels 407 que es van generar després dels atemptats de Barcelona i Cambrils, i va destinar 9,8 milions d’euros a ajuts i indemnitzacions a les víctimes. Segons va afirmar ahir el ministeri, l’atenció a les víctimes ha estat constant i immediata des del 17 d’agost de l’any passat.

tracking