SEGRE

Barcelona homenatja les víctimes del 17A amb música, poesia i silenci

Un moment de l'acte a Barcelona.

Barcelona homenatja les víctimes del 17A amb música, poesia i silenciEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Barcelona ha retut aquest divendres homenatge a les víctimes dels atemptats del 17A amb un emotiu acte institucional a la plaça de Catalunya amb la presència dels reis i diverses autoritats, que s’ha dut a terme en un silenci respectuós, únicament trencat per la música, la poesia i aplaudiments. L’acte institucional, que ha arrencat cap a les 10.30 hores amb "El cant dels ocells" de Pau Casals, i ha finalitzat les 11.15, ha comptat amb la presència d’algunes de les víctimes, a primera fila, així com amb els reis; el president del Govern, Pedro Sánchez; l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el president de la Generalitat, Quim Torra.

Diversos centenars de persones han omplert el centre de la plaça de Catalunya per commemorar el primer aniversari dels atemptats gihadistes de Barcelona i Cambrils, que just avui fa un any van causar setze morts i centenars de ferits, amb un acte conduït per la periodista Gemma Nierga que no ha inclòs parlaments oficials, amb l’objectiu de donar tot el protagonisme a les víctimes dels atacs i els seus familiars.

Sota el lema "Barcelona, ciutat de pau", l’acte, organitzat per l’ajuntament de la capital catalana, ha comptat amb la participació d’unes 150 víctimes i familiars de dotze països, segons dades municipals. Després de la interpretació del "Cant dels Ocells", un oficiós himne de la pau compost per de Pau Casals interpretat per quinze alumnes violoncel·listes de les escoles municipals de música de Barcelona, Nierga ha pres la paraula per donar la benvinguda als assistents a l’acte i per ressaltar que Barcelona és una "ciutat de pau" que avui s’ha bolcat en mostrar la seua solidaritat i acompanyar les víctimes. "També és un acte de reconeixement als serveis emergència i als cossos de seguretat, per la seua tasca i esforç i per la seua dedicació exemplar", ha indicat Nierga, que ha agregat que a més suposa un record per als ciutadans que "es van esforçar" a "ajudar, emparar i protegir" als afectats per "la por, el dolor i el desconcert" de l’atac del 17 A.

Nierga ha destacat també que l’"actitud de bondat" dels veïns que van protegir les víctimes dels terroristes "defineix el concepte de civilització i ciutadania". "El que li passa al meu veí, el que afecta a la meua veïna, m’afecta a mi, és la meua responsabilitat també", ha indicat la periodista.

L’acte ha prosseguit amb la lectura en vuit idiomes -català, castellà, portuguès, francès, anglès, italià, alemany i neerlandès, els que parlen les víctimes dels atemptats- d’un fragment del poema "Devocions sobre situacions inesperades", de John Donne, a càrrec de vuit joves que professen diferents religions. Aquest fragment del poema resa: "Ningú no és una illa, completa en si mateix. Cada home és un tros del continent, una part de la terra; si el mar es porta una porció de terra, tot Europa queda disminuïda, és igual si és un promontori, o la casa d’un dels teus amics o la teua pròpia casa: La mort de qualsevol home em debilita perquè estic lligat a la humanitat. Per això mai no preguntis per qui toquen les campanes: toquen per tu".

Nierga ha donat pas llavors a la interpretació de quatre peces musicals a càrrec de 50 alumnes de les escoles municipals de música i del conservatori municipal: Imagini (John Lennon), Somewhere over the raimbow (Mag d’Oz), Hallelujah (Leonard Cohen) i Qualsevol nit pot sortir el sol (Jaume Sisa) -que han taral·lejat alguns dels assistents-, i que han estat rebudes amb aplaudiments per part dels assistents.

Per acomiadar l’acte, Nierga s’ha dirigit a les víctimes i ha afirmat que ja ha passat un any del 17 A -aquell dia "trist i terrible", ha dit- i que avui havien convocat aquest homenatge per acompanyar-los en el dolor. "Barcelona us acull i us vol acompanyar en el dolor. Estimades famílies que heu patit tant i que tant patiu, acabem aquest acte, però no deixarem d’acompanyar-vos, perquè volem la pau, però no volem la indiferència," ha remarcat. "La pèrdua de les persones estimades és irreparables, però hauria de servir perquè tots aprenguem a estimar-nos més i millor", ha conclòs Nierga, abans de donar per finalitzat l’acte, moment en què el rei i les autoritats han saludat un a un als familiars de les víctimes.

En finalitzar l’acte, alguns dels assistents han corejat el lema "No tinc per".

Barcelona homenatja les víctimes del 17A amb música, poesia i silenci

Barcelona homenatja les víctimes del 17A amb música, poesia i silenciEFE

Barcelona homenatja les víctimes del 17A amb música, poesia i silenci

Barcelona homenatja les víctimes del 17A amb música, poesia i silenciEFE

Els Reis a la seua arribada a la plaça de Catalunya per presidir els actes d'homenatge a les víctimes en el primer aniversari dels atemptats del 17 d'agost, acompanyats, entre altres, del president del Govern, Pedro Sánchez.

Barcelona homenatja les víctimes del 17a amb música, poesia i silenciEFE

Vista general de l'homenatge a Barcelona

Barcelona homenatja les víctimes del 17A amb música, poesia i silenciEFE

tracking