SEGRE

CATALUNYA POLÍTICA

La Generalitat insta Espanya a vigilar els “seus uniformats” que arranquen llaços grocs

Carmen Calvo a Quim Torra: “Amb una frase inacceptable no s’ataca l’Estat espanyol”

El vicepresident de la Generalitat i adjunt a la presidència d’ERC, Pere Aragonès.

El vicepresident de la Generalitat i adjunt a la presidència d’ERC, Pere Aragonès.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, va demanar ahir al Govern central que “vigili els seus uniformats” que “persegueixen” els símbols independentistes, i va acusar Ciutadans d’animar a “reprimir la llibertat d’expressió” amb les seues campanyes contra aquesta simbologia en espais públics.

“Ja n’hi ha prou, d’impunitat a la llibertat d’expressió!”, va clamar. Hores més tard, al barri de Gràcia a Barcelona, el president de la Generalitat, Quim Torra, va anunciar en la mateixa línia que exigirà “responsabilitats” al ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, per les “accions intolerables” i els “comportaments inacceptables” que segons el seu parer han tingut membres de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional contra independentistes.

Aquestes declaracions es produïen després que els Mossos d’Esquadra hagin identificat catorze persones a les Terres de l’Ebre, entre elles un guàrdia civil, que havien planificat retirar llaços grocs i altres símbols independentistes en diversos municipis.

ERC va celebrar al barri de Gràcia l’acte polític República és llibertat, i va ser rotund al dir: “Demanem al Govern central que vigili els seus uniformats, que controli la seua gent, els que es dediquen a perseguir la llibertat d’expressió.”

Carles Puigdemont va demanar una explicació al Govern espanyol i a la delegada a Catalunya, Teresa Cunillera, pel guàrdia civil identificat com a membre d’un grup que es dedicava a arrancar llaços grocs. En un tuit, Puigdemont va reclamar un aclariment “urgent” perquè l’“a por ellos [...] se’ls està escapant de les mans i amenaça d’agreujar l’onada de violència desencadenada”.

Per la seva banda, la vicepresidenta de l’Executiu central, Carmen Calvo, va assenyalar que amb una “frase inacceptable no s’ataca l’Estat espanyol”, amb referència a les paraules del president Quim Torra a Lledoners, i va defensar que el Govern central “sap en temps i en forma quines són les seues obligacions constitucionals”.

Durant una concentració independentista convocada per l’ANC i Òmnium al davant de la presó, Torra va dir que el Govern lidera la “lluita per una causa justa, per un país que lluita per la democràcia i la llibertat” i va instar a “atacar” l’Estat espanyol, al qual va qualificar d’“injust”.

PP i Cs recriminen a Pedro Sánchez que no actuï davant dels “excessos” El president de Ciutadans, Albert Rivera, va acusar ahir el president de la Generalitat, Quim Torra, d’utilitzar els Mossos d’Esquadra com a “policia política” després de la identificació de catorze persones que retiraven llaços grocs a Tarragona i al president del Govern central, Pedro Sánchez, d’equivocar-se d’aliats.

Per la seua part, el president del PP, Pablo Casado, va instar el Govern central que “compleixi la seua obligació i defensi Espanya”, en resposta a la vicepresidenta Carmen Calvo que amb una “frase inacceptable” com la de Quim Torra, “no s’ataca l’Estat”. Sobre aquest assumpte, el portaveu de Cs a l’Assemblea de Madrid, Ignacio Aguado, va demanar a Sánchez que “exigeixi responsabilitats” a Torra, perquè “compleixi la llei”.

El vicepresident de la Generalitat i adjunt a la presidència d’ERC, Pere Aragonès.

El vicepresident de la Generalitat i adjunt a la presidència d’ERC, Pere Aragonès.EFE

tracking