SEGRE

La Generalitat no participarà en el Consell Fiscal i advoca per la bilateralitat

El vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Pere Aragonès.

La Generalitat no participarà en el Consell Fiscal i advoca per la bilateralitatEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Generalitat ha decidit no participar en el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) que se celebrarà aquest dimecres en sessió telemàtica, en considerar que aquest mecanisme no és "efectiu", i ha advocat per celebrar trobades bilaterals per abordar els assumptes econòmics que incumbeixen a Catalunya. El vicepresident del Govern i conseller d’Economia, Pere Aragonès, ha enviat una carta a la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, en què exposa els motius pels quals cap representant de la Generalitat no intervindrà en la pròxima sessió del CPFF, malgrat ser a distància. "Els motius que justifiquen la no participació són fonamentalment els mateixos que van justificar la nostra absència en les convocatòries anteriors i que hem tingut ocasió de comentar en diverses ocasions", explica Aragonès en la missiva, a què ha tingut accés Efe.

El conseller indica que el mecanisme actualment fixat per a la presa de decisions del si del Consell, així com la pròpia composició del ple i la majoria de vots reservada al Ministeri d’Hisenda dificulta que aquest organisme sigui una eina útil per a la presa de decisions consensuades amb les autonomies. La Generalitat destaca, en aquest sentit, que veu "més adequat" la celebració de reunions bilaterals, com la Comisión Bilateral Estat-Generalitat que va tenir lloc el passat 1 d’agost, per tractar els temes que afecten el finançament de Catalunya, tenint a més en compte el context polític actual.

Pere Aragonès trasllada així mateix a la ministra la seua "disconformitat" amb la proposta d’objectiu d’estabilitat pressupostària per al conjunt de les comunitats, que el Govern preveu elevar en dos dècimes el 2019, del 0,1 al 0,3 %. Considera que el nou camí de dèficit és "un avenç positiu", però creu que el repartiment dels objectius de dèficit entre els diferents nivells de l’Administració Pública "no únicament són desproporcionats, sinó que tampoc no compleixen" l’establert a la Llei d’Estabilitat Pressupostària i Financera. Assegura, en aquest sentit, que "l’ajustament excessiu" en els pressupostos "en favor d’un marge més gran per part de l’Administració General de l’Estat" no només té "un evident efecte recentralitzador, sinó que també castiga" les administracions que carreguen amb la responsabilitat més gran en la prestació de serveis que configuren els pilars de l’Estat del Benestar.

Aragonès confia que es convoqui "aviat" una Comissió Mixta d’Assumptes Econòmics i Fiscals, "tenint en compte el canvi de cicle econòmic i el més recent canvi de cicle polític". "Crec que és un terreny que convindria explorar en favor d’objectius més àmpliament compartits i capaços de generar més consensos polítics", remarca el conseller.

tracking