SEGRE

El Govern calcula que l'exhumació de Franco serà a final d'any

La família tindrà quinze dies per comunicar on desitja enterrar les restes del dictador

L'accés al Valle de los Caídos aquest divendres.

El Govern calcula que l'exhumació de Franco serà cap a "final d'any"EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Executiu calcula que amb els terminis establerts pel reial decret llei per a l’exhumació de les restes de Franco del Valle de los Caídos s'anirà cap a "final d’any" per realitzar aquesta tasca en un temps màxim de dotze mesos, tal com recull la normativa aprovada aquest divendres. Segons ha explicat la vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, els dotze mesos fixats de caducitat, després de la convalidació del decret al Congrés, és "un temps màxim" però que la previsió és que no hagi d’esgotar-se.

Calvo ha recordat que el decret llei començarà la seua tramitació amb un període de trenta dies per a la seua convalidació al Congrés, i a partir d’allà la seua caducitat és d’un any, "termini més que suficient" perquè es dugui a terme l’"objectiu final" que és treure les restes del dictador. "Crec que sí, que abans de final d’any haurem culminat tot el procediment administratiu que permeti l’exhumació", ha assenyalat. Ha insistit que el Govern provarà de fer-ho "el més ràpidament possible" però dependrà dels terminis que "cal anar esgotant i que són garanties per a la mateixa família".

A la pregunta de si el Govern forçarà l’exhumació malgrat no tenir l’autorització de l’església atès que la família s’oposa, Calvo ha assegurat que l’ordenació jurídica espanyola té instruments "més que suficients" en la seua relació institucional amb l’Església per procedir a l’execució del procediment administratiu que planteja el decret llei.

El Govern assegura que el procediment dissenyat preveu les màximes garanties de dignitat i respecte, tant a les restes mortals com als familiars, que podran disposar sobre la destinació de les restes del dictador "si ho desitgen".. El decret entrarà en vigor l’endemà de la seua publicació al BOE, que es produirà demà dissabte. A partir d’allà, el procediment per a l’exhumació s’iniciarà amb un acord d’incoació del Consell de Ministres, que s’aprovarà el 31 d’agost. Aquest acord dóna un termini de quinze dies als interessats -la família Franco- perquè es puguin personar en el procediment i realitzar al·legacions.

En aquest termini, la família podrà comunicar la destinació que desitja per enterrar les restes, per a la qual cosa haurà d’entregar els documents i autoritzacions necessàries. Si existissin "discrepàncies entre els familiars o els familiars no manifestessin la seua voluntat en temps i forma" serà el Consell de Ministres el que decidirà el lloc per a una nova inhumació, "assegurant una digna sepultura". Per a això, el Govern podrà sol·licitar l’assignació del corresponent títol de dret funerari a l’ajuntament on vagin a ser enterrades les restes. Una vegada transcorregut aquell termini de 15 dies, el Ministeri de Justícia remetrà a l’ajuntament el projecte per dur a terme l’exhumació, segons la normativa vigent. Així mateix, sol·licitarà informe no vinculant a l’òrgan competent de la comunitat autònoma en matèria de sanitat mortuòria, perquè sigui emès "en el termini màxim d’un mes".

Concloses aquestes actuacions, es tornarà a donar un termini de deu dies als interessats (inclosa la família) perquè presentin al·legacions i, transcorregut aquest, el Consell de Ministres, mitjançant "Acord motivat" resoldrà si procedeix l’exhumació i el trasllat de les restes, i la seua destinació.

tracking