SEGRE

El Govern defensa retornar immigrants al Marroc després d'un assalt "inacceptable"

La vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo

El Govern defensa retornar immigrants al Marroc després d'un assalt "inacceptable"EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern ha defensat aquest divendres, en meitat de les crítiques de partits, sindicats i ONG, la legalitat de la seua decisió de tornar al Marroc els 116 immigrants que van saltar la tanca de Ceuta dimecres passat, un succés que l’Executiu ha titllat d’"inacceptable" i que, ha advertit, no consentirà més. Advertiment que ha fet aquest divendres la vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Ministres, en la qual ha subratllat que l’expulsió d’aquest grup d’immigrants no suposa en cap cas que el Govern hagi variat "un sol àpex" la seua política migratòria. Una política els pilars de la qual són el respecte dels drets humans i de la seguretat de les fronteres i que sempre compleix escrupolosament amb la legalitat nacional i internacional, ha afegit.

L’ocorregut dimecres passat, que ha titllat d’"inacceptable", és "una situació completament diferent" a les operacions de salvament al mar, més encara perquè els immigrants van fer ús d’"eines i fins i tot substàncies" amb les quals van causar lesions a set agents de la Guàrdia Civil. Segons la seua opinió, no és "acceptable el risc que corren les nostres forces i cossos de seguretat", pel que el Govern, ha avisat, "no mirarà per a cap altre costat" en aquest assumpte. "No és manera de tractar al nostre país, de forma violenta", ha conclòs la vicepresidenta, que ha assegurat que les més de 100 persones que van entrar de manera irregular i "agressiva" a la frontera de Ceuta han estat ateses "jurídicament una a una, amb totes les garanties pròpies d’un Estat de Dret."

Amb tot, Calvo ha justificat la devolució d’aquestes persones, totes elles adultes ja que els menors s’han quedat "aquí i se’ls atendrà com els correspon", perquè obeeix a un conveni bilateral de 1992 ja "utilitzat en altres ocasions", pel qual el Marroc ha de readmetre els immigrants irregulars si es demostra que han accedit des de la seua frontera a Espanya.

El desplegament de l’Executiu per atendre i acollir immigrants ha estat defensat a més pel delegat del Govern a Andalusia, Alfonso Rodríguez Gómez de Celis, qui ha criticat la "inacció i la poca humanitat" de l’Executiu del PP amb aquestes persones durant anys. Però diverses ONG han retret el "canvi d’estratègia" del Govern de Pedro Sánchez respecte a la immigració i ha desconfiat de la legalitat d’aquesta expulsió, ja que sospiten que la celeritat que va aconseguir, en tot just 24 hores, va impedir que es complissin les garanties i drets dels immigrants. És el cas de Save the Children, que ha mostrat els "seus dubtes" que s’hagin pogut identificar a menors d’edat. "El succeït ahir no respon a una política centrada en els drets humans i la defensa de la infantesa", ha censurat el director general, Andrés Conde.

La Xarxa Espanyola d’Immigració i Ajuda al Refugiat també desconfia que es respectessin les garanties bàsiques dels immigrants i per això ha denunciat davant del Defensor del Poble la seua "deportació express", ja que el preocupa que "el que no va fer cap govern anterior s’hagi adoptat ara". També el director i fundador de Proactiva Open Arms, Òscar Camps, ha reprovat l’actuació de l’Executiu: "El més greu de fer les devolucions en calent és que si són capaços de fer això amb el focus mediàtic, imagina el que fan al mig del mar, que encara és pitjor", ha remarcat.

Aquestes ONG s’afegeixen així a les crítiques que ahir mateix van abocar la Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat (CEAR), que ha expressat "la seua enorme preocupació davant d’aquest canvi d’estratègia del Govern espanyol" malgrat que "provi de justificar-ho en el marc de l’acord amb el Marroc".

Amnistia Internacional va anar més enllà i va exigir a l’Executiu paralitzar les expulsions exprés que s’estan produint des d’Espanya cap al Marroc en considerar que poden suposar "una violació de drets humans de les persones migrants i possibles sol·licitants d’asil".

Des de Podemos, el diputat Chema Guijarro ha considerat "absolutament escandaloses" les devolucions col·lectives i ha assenyalat que "difícilment es poden garantir els drets humans" quan es realitzen "amb tan poc temps d’espera".

UGT s’ha afegit a la "preocupació i dubtes" expressats per les organitzacions humanitàries per la "celeritat en la substanciació dels tràmits" d’expulsió, un fet que ha qualificat d’"inusual" i que creu que ha d’explicar el Ministeri de l’Interior.

tracking