SEGRE

POLÍTICA ECONOMIA

El Govern central veu els terminis per als pressupostos “molt ajustats”

Calvo reconeix que serà difícil entregar-los a temps || L’Executiu fixarà el camí del dèficit una vegada s’aprovi la reforma de la llei d’estabilitat econòmica

Carmen Calvo, a la roda de premsa després del Consell de Ministres.

Carmen Calvo, a la roda de premsa després del Consell de Ministres.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern espanyol va reconèixer ahir que els terminis per presentar els Pressupostos Generals de l’Estat del 2019 són “molt ajustats”, ja que primer cal tramitar la reforma de la Llei d’Estabilitat i aprovar el camí de dèficit per al trienni vinent. En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la vicepresidenta de l’Executiu, Carmen Calvo, va explicar que “anirem amb els terminis molt ajustats, arribarem molt ajustadament, o no”, assenyalant que l’important és disposar de més marge pressupostari per “millorar l’Estat de benestar, recuperar drets, millorar serveis i restablir igualtats que s’han trencat”.

Així mateix, el Govern central també va transmetre el dijous que no aprovarà el camí de reducció de dèficit i de deute, però ahir va afegir que no ho farà fins no haver eliminat el veto del Senat a la mateixa en una modificació de la Llei d’estabilitat pressupostària. Calvo va assegurar que una vegada s’aprovi aquesta reforma es trobaran “en condicions d’aprovar el camí i de fer uns Pressupostos”, i que fins llavors estarà “posposada”. L’aprovació d’aquesta reforma, i del camí d’estabilitat conforme al tràmit modificat, retardarà la presentació dels Pressupostos del 2019 que difícilment s’aprovaran abans que acabi el mes de setembre, com va reconèixer la vicepresidenta.

Segons Calvo, els objectius són millorar l’Estat del Benestar i els drets econòmics del poble

D’altra banda, la ministra va afirmar que en cap moment el seu Govern no va estudiar la possibilitat d’aprovar aquesta reforma a través de l’aprovació d’un decret llei, com sí que va arribar a plantejar Units Podem, partit amb el qual l’Executiu va pactar el canvi a la llei d’estabilitat. “De moment, estem en un altre espai: en la modificació de la Llei orgànica (d’estabilitat pressupostària), estarem en un camí de despesa i, després, entrarem en els Pressupostos”, va manifestar abans d’oferir la seua voluntat de diàleg “amb tots els grups”.

Quant al veto per al Senat, el pacte entre Govern espanyol i Podem es va concretar ahir amb el registre d’una proposició de llei subscrita per PSOE, Units Podem-En Comú Podem-En Marea, ERC i Compromís, per a la qual es va demanar un tràmit ràpid en lectura única.

A més, va afirmar que, amb aquesta mesura, “s’atansa molt als plantejaments d’una dictadura”. D’altra banda, va assegurar que desplegarà tota la seua força parlamentària per impedir-ho.

“Ara veiem com el 2018, quan l’oposició del Partit Popular té 149 de 266 senadors, PSOE i Podem volen treure-li les competències al Senat. Sembla que aquells que van estar assessorant per les latituds veneçolanes ara vénen aquí a Espanya a aplicar tot el que allà van aprendre”, va ironitzar García Egea.

El PP compara Sánchez amb Maduro per treure poder al Senat? El Partit Popular, de mà del seu secretari general, Teodoro García Egea, va considerar ahir que la iniciativa del Govern espanyol de treure el veto a la cambra del Senat en la tramitació del camí de dèficit “s’assembla molt” a les “maniobres” del líder veneçolà, Nicolás Maduro, contra l’oposició en aquest país.

tracking