SEGRE

POLÍTICA MEMÒRIA HISTÒRICA

El Govern de l’Estat aprova el decret llei per a l’exhumació de Franco abans de “final d’any”

L’Executiu dóna quinze dies a la família del dictador per fer-se càrrec del cos i dir on el traslladarà || L’anul·lació de les condemnes i judicis franquistes queda pendent del debat al Congrés

Més visites al Valle de los Caídos - L’afluència de visitants al Valle de los Caídos va augmentar ahir al cap de poques hores d’anunciar-se l’aprovació del decret llei, amb llargues cues i embussos a l’àrea limítrofa a les instal·la ...

Més visites al Valle de los Caídos - L’afluència de visitants al Valle de los Caídos va augmentar ahir al cap de poques hores d’anunciar-se l’aprovació del decret llei, amb llargues cues i embussos a l’àrea limítrofa a les instal·la ...EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell de Ministres espanyol va aprovar ahir el decret llei per exhumar les restes de Francisco Franco del Valle de los Caídos. Quant als terminis per dur a terme aquesta acció, l’Executiu va determinar que podria ser a “final d’any” i que aquesta tasca es farà en un temps màxim de dotze mesos, tal com estableix la normativa aprovada. Ara, el següent pas és presentar l’esmentat decret llei al Congrés, on es validarà en un termini de 30 dies i on es decidirà, precisament, el calendari d’acció, segons va detallar ahir Carmen Calvo, vicepresidenta del Govern estatal.

En la roda de premsa després del Consell de Ministres, Calvo va explicar que el decret afegeix un paràgraf a l’article 16 de la llei del 2007, que indica el “caràcter urgent” de fer aquesta exhumació i també marca al Govern espanyol “el procediment per fer-ho”. Calvo va explicar que l’Executiu pretén que el decret llei, una vegada validat, pugui ser tramitat pel procediment d’una llei perquè “hi ha molt per fer en matèria de memòria històrica”. Sobre la urgència de l’exhumació, va qualificar d’“inassumible” per a una democràcia mantenir un dictador en una “tomba d’Estat” al costat de les víctimes i “qui no vulgui veure-ho, que no ho vegi”.

El decret llei aprovat entrarà en vigor 24 hores després de la seua publicació, de forma immediata

D’altra banda, el Govern estatal dóna un termini de 15 dies, a partir del 31 d’agost, a la família del dictador perquè decideixi si assumeix la custordia de les restes, què en fa i on els trasllada. En cas de no haver-hi acord, l’Estat prendrà el comandament de l’assumpte i concretarà on es diposita el cos, assegurant una “digna sepultura”.

Carmen Calvo també va explicar que el decret llei no contempla l’exhumació de les restes de Primo de Rivera, perquè és “víctima de la contesa” i és justificada la seua permanència al Valle de los Caídos, segons indica l’informe redactat pels experts de l’assumpte. No obstant això i segons paraules de Calvo, el Govern espanyol anirà al “més urgent”, que és l’exhumació de Franco. Després d’això, es preveu obrir un debat amb els diferents grups polítics al Congrés, en el qual s’adoptaran les decisions necessàries, com l’anul·lació de les condemnes franquistes que reclama ERC i la reassignació del Valle de los Caídos.

En aquest context, Calvo va assegurar que també es buscarà aplicar la proposició no de llei sobre la Llei de Memòria Històrica, que va ser aprovada, sense l’oposició de cap altre partit, al Congrés el maig del 2017.

El PP acusa Pedro Sánchez de posar en risc la TransicióEl Partit Popular va acusar ahir Pedro Sánchez de posar en risc la Transició a l’“elevar” el to sobre el franquisme, així com de “trencar la convivència” amb mesures com l’exhumació amb l’únic objectiu d’obtenir vots al Parlament, com els de Podem. S’hi va afegir Cs dient que el decret llei ha sigut “una cortina de fum” per ocultar les “concessions” als separatistes.

tracking