SEGRE

Justícia es compromet a endurir penes per omissió de socors en accidents

La ministra Delgado s’ha reunit amb Anna González, la veïna de la Seu d’Urgell que va impulsar la iniciativa "Per una llei justa" després de morir atropellat el seu marit quan anava en bici

Justícia es compromet a endurir penes per omissió de socors en accidents

Justícia es compromet a endurir penes per omissió de socors en accidentsEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La ministra de Justícia, Dolores Delgado, s’ha compromès aquest dilluns a buscar el consens necessari entre els partits polítics per dur a terme una reforma del Codi Penal que endureixi els homicidis per imprudència i l’omissió de socors en els accidents de trànsit.

Així li ha traslladat a Anna González, que va perdre el seu marit el 2013 després de ser atropellat amb la seua bicicleta per un camió i fugir el conductor i que lidera des de fa tres anys la iniciativa "Per una llei justa", per escometre l’esmentada reforma del Codi Penal, segons ha subratllat la promotora després de la reunió que han mantingut avui al Ministeri de Justícia. En l’esmentada trobada també han participat el ciclista Alberto Contador i representants de la Federació Espanyola de Triatló i de la Federació Espanyola de Ciclisme, que donen suport a la causa que lidera González.

En la roda de premsa posterior a la trobada, Anna González ha traslladat als periodistes que la titular de Justícia ha acollit "molt bé" la causa i s’ha compromès a ajudar, si bé ha apuntat que no hi ha un compromís "seriós amb dates", ja que, segons els ha dit la ministra, "cal fer-ho bé, sense pressa i buscant el consens amb tots els partits".

La líder de la iniciativa li ha demanat a la ministra la major celeritat possible per emprendre l’esmentada reforma, ja que "es perd el temps" i cada vegada hi ha "més víctimes desprotegides". No obstant això, González li ha dit que des de la iniciativa "Per una llei justa" continuaran buscant el consens entre els partits polítics.

El març de 2017 González va portar al Congrés 200.000 firmes per demanar als partits l’esmentada reforma, una proposició de llei que finalment va ser presentada pel grup popular el setembre del mateix any i la presa en consideració de la qual es va aprovar amb el suport de 337 diputats. Tanmateix, aquesta proposta encara espera ser votada a la Comissió de Justícia i, segons han dit, no té el mateix suport per part dels polítics després de ser presentades diferents esmenes a l’articulat de la llei.

González insta els partits a impulsar la modificació de l’article 142 del Codi Penal, que regula l’homicidi per imprudència, i el 195, que contempla l’omissió del deure de socors. Sobre el primer, González demana canvis perquè vagin a judici tots els accidents mortals o amb resultat de lesions quan hi hagi hagut una imprudència més greu o lleu per part del conductor, amb l’objectiu que els atropellaments d’aquest tipus deixin de resoldre’s per la via civil. Respecte a l’omissió de socors, exigeix que es recuperi en la legislació aquest deure i, per tant, tingui retret penal la persona que n’abandoni un altre, encara que ja hagi mort.

Dolores Delgado ha traslladat a González que dóna suport als punts de la reforma del Codi Penal i també ha comentat la possibilitat de "capacitar fiscals i jutges en sinistres viaris perquè tots estiguin preparats en atendre les víctimes".

El ciclista Alberto Contador s’ha mostrat "optimista" després de la reunió amb el Ministeri i ha assenyalat que es tracta d’un "problema social" que supera a la pràctica del ciclisme i que necessita una solució urgent perquè les víctimes no continuïn desprotegides.

En declaracions als mitjans, després de la roda de premsa, el diputat socialista Pablo Bellido s’ha compromès a buscar el consens necessari al Congrés dels Diputats per recollir en forma de llei la iniciativa d’Anna González. I ha assenyalat que el president del Govern, Pedro Sánchez, ha instat al grup parlamentari socialista que s’alineï al màxim amb la posició de González i de la seua campanya, "perquè el que defensa és de justícia".

tracking