SEGRE

POLÍTICA OBITUARIS

Mor als 81 anys John McCain, rival d'Obama i crític de Trump

El senador era una de les veus polítiques més respectades als EUA || Republicà inconformista, va ser capturat a la Guerra del Vietnam i torturat cinc anys

El senador McCain, en una imatge d’arxiu.

El senador McCain, en una imatge d’arxiu.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El senador republicà John McCain, que va perdre les eleccions del 2008 contra Barack Obama i es va convertir en una de les veus conservadores més crítiques amb el president nord-americà, Donald Trump, va morir ahir als 81 anys a causa d’un càncer cerebral. El veterà legislador era una de les figures polítiques més respectades dels Estats Units. “Va morir de la forma com va viure: sota els seus propis termes, envoltat de la gent que estimava i al lloc que més li agradava”, va afirmar en un tuit la seua esposa Cindy, que un dia abans havia anunciat la interrupció del tractament mèdic al seu marit.

McCain, un veterà de l’Armada que va ser presoner de guerra i va patir tortures durant cinc anys al Vietnam, va saltar a la fama internacional durant la seua campanya presidencial del 2008 contra Barack Obama, i en els últims anys havia acaparat titulars pels seus amargs desacords amb Trump. Conegut com l’“inconformista” del seu partit, no tenia problemes a l’hora de desafiar els cànons establerts en l’aparell republicà. La relació entre McCain i Trump va ser tensa des del començament de la campanya electoral de Trump, que va dir al 2015 que, encara que a McCain se’l considerés un “heroi de guerra”, a ell li agradava més “la gent que no ha estat capturada”.

La tensió que bullia entre tots dos va tenir la seua màxima expressió en una votació al Senat sobre una mesura que hauria derogat la reforma sanitària d’Obama, el juliol del 2017. McCain també es va atrevir a condemnar les tortures de la CIA contra sospitosos de terrorisme i es va guanyar la simpatia de molts hispans. Nascut al 1936, al canal de Panamà, es va casar dos vegades i va tenir set fills que li van donar cinc néts.

tracking