SEGRE

ÀSIA CRISI HUMANITÀRIA

L'ONU denuncia Birmània per “genocidi” de rohingyes

Ha provocat des de l’agost del 2017 un èxode de 725.000 persones || Culpen la Nobel de la Pau Aung San Suu Kyi d’inacció

Protesta de refugiats rohingya a Teknuf, Bangla Desh, dissabte.

Protesta de refugiats rohingya a Teknuf, Bangla Desh, dissabte.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Experts de l’ONU han detectat elements de “genocidi intencional” amb crims de guerra i crims contra la humanitat en l’operació militar llançada fa un any a l’estat birmà de Rakhine contra la minoria musulmana rohingya, per la qual demana que els responsables de les Forces Armades siguin investigats i jutjats per un tribunal internacional.

Els experts insten així en un informe el Consell de Seguretat de l’ONU a referir el cas a la Cort Penal Internacional (CPI) o a crear un tribunal internacional penal ad hoc per jutjar aquests crims.

La seua investigació es basa en 875 entrevistes amb testimonis, imatges de satèl·lit i documents

El 25 d’agost de l’any passat es va produir un atac d’insurgents de l’Exèrcit de Salvació Rohingya d’Arakan (ARSA) contra llocs policials i militars a la zona que va causar més d’un centenar de morts (la major part guerrillers) i que va desencadenar una nova campanya militar birmana a la regió.

La campanya va causar un èxode d’uns 725.000 rohingyes a la veïna Bangla Desh, on s’estan com a refugiats. Els experts de les Nacions Unides consideren els comandaments militars els responsables dels crims comesos durant la campanya militar, començant pel seu màxim responsable, el general Min Aung Hlaing.

Però també van condemnar la líder de facto birmana, la Nobel de la Pau Aung San Suu Kyi, perquè “no va utilitzar el seu càrrec (...) ni la seua autoritat moral per frenar o prevenir els esdeveniments a l’estat de Rakhine”.

Un dels membres de la missió va assenyalar que “no hi ha indicis que les autoritats civils estaven involucrades en la planificació” de l’operatiu militar, però sí que han “bloquejat investigacions i els seus actes i omissions poden haver contribuït a la comissió de crims atroços”.

La seua investigació es basa en 875 entrevistes amb víctimes i testimonis, imatges de satèl·lit i documents autentificats, fotografies i vídeos.

tracking