SEGRE

PANORAMA

Madrid defensarà el jutge Llarena “fins a les últimes conseqüències”

Delgado: “La defensa dels interessos d’Espanya passa per defensar el magistrat” || El PP demana estudiar una querella contra el jutjat belga que porta la demanda

La ministra de Justícia, Dolores Delgado, a l’esquerra de la imatge.

La ministra de Justícia, Dolores Delgado, a l’esquerra de la imatge.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La ministra de Justícia, Dolores Delgado, va deixar ahir clar que el Govern central defensarà a Bèlgica fins a les últimes conseqüències la integritat jurisdiccional i els interessos d’Espanya, que passa també per “defensar l’actuació jurisdiccional” del magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena.

La ministra, després de les crítiques rebudes des de l’oposició política i des de la major part d’associacions de jutges i fiscals, va defensar en una entrevista a Radio Nacional els passos fets per l’Executiu i va negar que s’hagi produït cap canvi en la seua posició. “Defensarem fins a les últimes conseqüències la jurisdicció espanyola i qui la desenvolupa, en aquest cas Llarena”, va asseverar Delgado.

El seu departament ultima la contractació d’un despatx d’advocats belga davant de la demanda civil que Carles Puigdemont i quatre dels seus exconsellers han interposat a Bèlgica contra Llarena, que instrueix la causa del procés.

El magistrat està citat el proper 4 de setembre, però, al tractar-se d’una demanda civil, no haurà de presentar-se i podrà ser representat per la defensa que contracti l’Executiu.

Segons el parer de la major part de les associacions de jutges, la posició de l’Executiu suposa una “rectificació” de la postura mantinguda per Justícia fa uns dies, quan va explicar que només es personaria si el jutge belga qüestionava la instrucció del procés però “en cap cas” per manifestacions de caràcter privat del jutge Llarena.

El PP va optar per demanar la compareixença de la ministra al Congrés perquè “fixi definitivament” la seua posició després de les “batzegades” que, segons el seu president, Pablo Casado, dóna el Govern central en aquest assumpte. També va demanar que s’estudiï la presentació d’una querella contra el jutjat belga per “immiscir-se en la immunitat i la integritat de la jurisdicció espanyola”. Ciutadans, per la seua part, va presentar una proposició no de llei al Congrés en la qual demana a la Cambra que doni suport “sense fissures” a la tasca de jutges i fiscals.

Des de Podem, Pablo Echenique es va mostrar en contra que “tots els espanyols” costegin la defensa del jutge.

El portaveu del PDeCAT al Congrés, Carles Campuzano, creu que el Govern central s’equivoca al defensar el jutge i va atribuir la decisió de l’Executiu central que s’ha “acovardit” davant de la pressió de “la dreta mediàtica i política”.

D’altra banda, el portaveu adjunt d’ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, va titllar de “lacai de Génova” el jutge Llarena i va criticar el Govern de Pedro Sánchez per defensar-lo davant de la demanda civil plantejada a Bèlgica.

Carles Puigdemont: “Establiria un precedent gravíssim”Carles Puigdemont va assegurar que si el Govern d’Espanya finalment paga la defensa jurídica d’un ciutadà “particular” establiria “un precedent gravíssim”.

tracking