SEGRE

PANORAMA

La Generalitat exigeix a la Fiscalia que aturi la investigació als Mossos per llaços grocs

Elsa Artadi afirma que els agents catalans van actuar de forma adequada i defensa que la polèmica no s’ha d’abordar a la Junta de Seguretat || Marlaska insisteix que aquest és un “assumpte d’Estat”

Els llaços grocs que s’han instal·lat a Fondarella i, a la dreta, en un pas zebra de Lleida.

Els llaços grocs que s’han instal·lat a Fondarella i, a la dreta, en un pas zebra de Lleida.EDGAR ALDANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La portaveu de la Generalitat, Elsa Artadi, va defensar ahir els Mossos d’Esquadra que van identificar individus que retiraven llaços grocs, perquè anaven “a la nit encaputxats, amb una escala i un pal que a la punta tenia un ganivet”.

“El cos de Mossos fa el que ha fet sempre. No identifica persones que a la llum del dia de forma normal retira un llaç, sinó les que tenen una actitud potencialment delictiva”, i va considerar que la investigació de la Fiscalia sobre aquests fets suposa monitoritzar l’activitat de la policia, que, segons Artadi, “és la responsable de patrullar els carrers de nit per garantir la seguretat ciutadana”.

La portaveu del Govern va insistir també que a Catalunya no hi ha violència als carrers i que aquests són casos “aïllats”. Artadi també va explicar que l’Executiu no té inconvenient a abordar la convivència a Catalunya amb el Govern central, però no creu que el marc per fer-ho sigui la Junta de Seguretat, prevista per a principis d’aquest mes setembre.

Artadi s’afegeix al conseller d’Interior, Miquel Buch, que ja va rebutjar dilluns aquest mateix assumpte. Buch va recordar, a més, que la seguretat ciutadana i l’ordre públic són “competència exclusiva” dels Mossos d’Esquadra i, per tant, no s’han de tractar en un òrgan coordinat entre la Generalitat i el Govern espanyol, com va proposar el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska.

Buch també va insistir que es depurin possibles responsabilitats dels agents policials espanyols implicats en alguns incidents.

Malgrat les discrepàncies amb els llaços grocs, Elsa Artadi confirma la urgència per fer la reunió

Per la seua part, Marlaska va respondre a Buch insistint que aquest tema és una “competència exclusiva de l’Estat”. Per tant, aquest serà el primer punt de l’ordre del dia de la pròxima reunió, que ha de centrar-se en l’“anàlisi general de la seguretat pública” a Catalunya.

No obstant, també es va mostrar optimista davant de l’existència del possible “acord en benefici del conjunt de la ciutadania catalana” dins de la “cooperació institucional” i va evitar pronunciar-se sobre els possibles problemes de convivència generats entorn dels llaços grocs.

El ministre va anunciar que quedava pendent de la confirmació de la data per a la Junta de Seguretat per part del Govern català. En aquest sentit, Artadi va afirmar ahir que la Junta de Seguretat s’ha de portar a terme independentment de si s’aborda o no el tema dels llaços grocs.

La portaveu catalana va subratllar que la data o la reunió no poden estar en perill per una discrepància en l’ordre del dia: “Hi ha temes molt importants que afecten la seguretat i, per tant, entenem que és important fer la reunió que demanem”, va reiterar.

Així, la consellera va constatar la urgència de la reunió de la Junta de Seguretat perquè hi ha “temes crucials” de què parlar, com la coordinació dels Mossos d’Esquadra amb els cossos policials de l’Estat i d’altres països sobre terrorisme.

De fet, segons va afirmar, per al Govern no hi ha problema a parlar sobre “convivència”, sempre que es faci dins del marc i context “adequats”. El marit de la dona és un afiliat al partit Ciudatans del districte de Ciutat Vella.

El partit també va presentar una denúncia per odi i discriminació, assegurant que es tracta d’una agressió física i un tracte xenòfob i discriminatori.

tracking