SEGRE

REGNE UNIT NEGOCIACIONS

Londres i Brussel·les veuen difícil ara assolir un acord per a l'octubre

Data límit autoimposada per intentar assolir un divorci amistós || Des del govern britànic s’insisteix que estan al 80 per cent d’aconseguir un pacte satisfactori

Imatge dels xocs entre els pesquers britànics i francesos.

Imatge dels xocs entre els pesquers britànics i francesos.YOUTUBE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Regne Unit i la Unió Europea cada vegada estan més convençuts de no poder complir amb el termini que es van imposar ells mateixos per a l’octubre d’aconseguir un acord per al Brexit, segons va reconèixer ahir el ministre britànic per al Brexit, Dominic Raab. Davant d’una comissió de la Cambra dels Comuns, Raab va manifestar que l’octubre continua sent l’objectiu, però que existeix una “possibilitat que pugui allargar-se més enllà”.

La Gran Bretanya i la Unió Europea busquen forjar un acord sobre els termes del divorci i el futur comercial per quan es realitzi la cimera del Consell Europeu a l’octubre, perquè pugui ser aprovat per cadascun dels països de la UE abans que el Regne Unit abandoni el bloc el 29 de març.

Tanmateix, les negociacions s’han paralitzat per les divisions dins del govern conservador sobre com de propera ha de ser una relació econòmica amb la UE després de la sortida.

El pla proposat per la primera ministra, Theresa May, no satisfà l’ala més pro-Brexit dels conservadors, que adverteixen que aquesta proposta deixarà el Regne Unit lligat al bloc i incapaç de forjar nous acords amb altres països.

Aquest pla també va ser rebut amb fredor pels líders de la UE, que critiquen que Londres només vol escollir els avantatges de pertànyer al bloc sense haver de pagar tots els costos i responsabilitats.

Amb tot, Raab va manifestar als parlamentaris britànics que la Gran Bretanya i el bloc estan al 80 per cent d’aconseguir un acord de retirada i van demanar a la UE que mostrés “pragmatisme” en les negociacions.

Es dóna la circumstància que la setmana passada el mateix Raab va oferir consells a les empreses britàniques sobre com preparar-se en cas que no hi hagi un acord consensuat de sortida.

Per la seua banda, el grup anti-Brexit Best for Britain, integrat per polítics, empresaris i representants del sector benèfic, van advertir que els plans del Govern d’emmagatzemar medicaments per evitar possibles interrupcions del subministrament en cas que es produeixi un Brexit dur podrien costar 2.000 milions de lliures (2.200 milions d’euros).

Per la seua part, el ministre d’Exteriors, la UE i Cooperació, Josep Borrell, creu que tant la sortida del Regne Unit de la UE com les pròximes eleccions europees de l’any 2019 són una “agenda crucial” per a l’“impuls” de la UE.

Batalla entre francesos i anglesos Els pescadors britànics han demanat la protecció de la Royal Navy (Armada) després d’uns enfrontaments amb col·legues francesos al canal de la Mànega per disputes sobre la recol·lecció de vieires.

Els xocs van tenir lloc dilluns a uns 22 quilòmetres de les costes de Normandia, on uns 35 pescadors francesos van envoltar cinc embarcacions britàniques que pescaven, i els van acusar d’esgotar les reserves de mariscos a la zona.

Segons els mitjans, els pescadors francesos van llançar pedres i altres objectes, a més d’insultar els britànics.

tracking