SEGRE

POLÍTICA PRESSUPOSTOS

La pujada de l'IRPF a les rendes altes afecta el 0,46% de contribuents

Montero estudia l’alça per a les superiors a 150.000 euros || El PDeCAT adverteix al Govern que rebutja increments impositius i demana atallar el frau fiscal

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero.

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El portaveu del grup independentista català PDeCAT, Carles Campuzano, va advertir ahir que la seua formació no és partidària d’apujar impostos i que, en comptes de propostes “simbòliques” com la que negocien el Govern i Podem per elevar l’IRPF a les rendes més altes, prefereixen reforçar la lluita contra el frau fiscal, perquè “a Espanya hi ha massa rics que no paguen i massa economia submergida”.

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, tanmateix, va confirmar que el seu departament explora i estudia una pujada de l’IRPF per a les rendes superiors a 150.000 euros anuals, “que no pertanyen ni a classes mitjanes ni a classes treballadores”.

Els tècnics del ministeri d’Hisenda, Gestha, calculen que la pujada de l’IRPF a les rendes superiors a 150.000 euros afectaria el 0,46% dels declarants, és a dir, 90.788 contribuents, i recaptaria 400 milions d’euros més a l’any.

Montero va insistir que l’Executiu no apujarà els impostos a les rendes mitjanes ni baixes i va avançar que, de moment, no hi ha acords en cap matèria amb Podem.

“Estem treballant de forma intensa amb Podem satisfactòriament. Crec que s’estan produint avenços però no som de retransmetre negociacions perquè és bo per a la seua bona marxa”, va dir.

Préstec sense interessos Així mateix, Montero va anunciar que el Govern concedirà un préstec sense interessos a les comunitats autònomes als Pressupostos del 2019 per compensar la pèrdua de 2.500 milions d’euros generada pel canvi realitzat l’any 2017, que ha suposat una recaptació més baixa.

El Govern vol presentar els Pressupostos Generals de l’Estat per al 2019 al novembre, de manera que, si s’aproven, veurien la llum al febrer, en plena campanya cap a les eleccions autonòmiques i locals.

Tanmateix, si no s’aprovessin, fonts de l’Executiu socialista van assegurar que “no passaria res” per prorrogar els Pressupostos, sempre que es mantinguessin les reformes socials bàsiques del mandat de Pedro Sánchez, fins i tot encara que anés a cop de decret per evitar qualsevol avenç electoral.

Ábalos insisteix a cedir a les autonomies els taxis i les VTC  

El ministre de Foment, Ábalos, va manifestar que el problema dels vehicles de lloguer amb conductor (VTC) requereix una solució, “si bé no definitiva, que almenys introdueixi racionalització, justícia i equitat en el tracte” que passaria pel fet que siguin les comunitats autònomes, i no l’Estat central, les que regulin aquest sector als respectius territoris, de la mateixa manera que passa amb el taxi.

El ministre va assegurar que el sector de VTC competeix “en desigualtat de condicions i amb evidents avantatges” respecte al taxi, atesa la major regulació a la qual aquest gremi està subjecta per normatives locals i autonòmiques pel que fa a “tarifes, horaris i calendaris”.

S’hi suma el fet que en l’actualitat “no es compleix ni de lluny” la ràtio de proporcionalitat que la llei d’Ordenació de Transports Terrestres (LOTT) fixa per a aquests dos tipus de serveis, que estableix l’existència de no més d’un vehicle de VTC per cada trenta de taxis.

Ábalos va anunciar que obrirà el mes de setembre una altra ronda de reunions amb el sector del taxi i el de VTC.

tracking