SEGRE

MEMÒRIA HISTÒRICA

El Govern situa ara la data d’exhumació de Franco per Nadal

Celaá parla de convertir el Valle de los Caídos en un museu després que Sánchez plantegés un cementiri civil || La Fundación Franco amenaça amb els tribunals

Una dona, davant de la tomba de Francisco Franco al Valle de los Caídos.

Una dona, davant de la tomba de Francisco Franco al Valle de los Caídos.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La portaveu del Govern, Isabel Celaá, calcula ara que l’Executiu pot acabar el procés d’exhumació del dictador Francisco Franco per Nadal. Després del Consell de Ministres, va dir que ahir s’enviarien les notificacions a les parts implicades en el procés. El Consell de Ministres va obrir ahir, per fi, l’expedient del cas, amb l’aprovació d’un acord d’incoació que obre el termini perquè la família del dictador presenti al·legacions. Això suposa, en primer lloc, que la família i els interessats han de ser informats sobre l’inici de l’exhumació. De fet, el Govern ja va notificar a la família Franco que disposarà de quinze dies per presentar les esmentades al·legacions, en cas que així ho creguin necessari.

En relació amb gent propera al dictador, la Fundación Francisco Franco va notificar que més de dos-centes personalitats van firmar un manifest en contra de la reforma de la llei de Memòria Històrica del PSOE i de l’exhumació. Segons el parer d’aquesta fundació, una Comissió de la Veritat “amenaça amb penes de presó, inhabilitació per a la docència i elevades multes els que mantinguin opinions divergents a la veritat única, la destrucció i crema de les obres o estudis declarats no grats, i l’expropiació, destrucció o transformació d’una part del patrimoni historicoartístic” d’aquesta etapa històrica. Així mateix, l’associació va insistir en la intenció de procedir amb accions penals per delicte de prevaricació contra l’Executiu, després d’haver aprovat un decret llei per a aquest procés.

Davant d’aquesta amenaça, Pedro Sánchez, des de Bogotà, i Celaá van respondre que “no canviarà la decisió ferma” de treure les restes mortals de Franco del Valle de los Caídos. Pel que fa al futur del Valle, Celaá va assenyalar que tot l’Executiu desitja convertir-lo en un museu de la memòria. Això ho va dir dos dies després que Pedro Sánchez assegurés que el Govern tenia la intenció de fer del Valle un cementiri civil, i que es descartava, de fet, el museu.

D’altra banda, l’abadia del Valle de los Caídos no va autoritzar la vigília convocada per ahir per l’agrupació Moviment per Espanya a l’esplanada del recinte en què es demanava als assistents resar pel dictador davant de l’exhumació. L’abadia recorda que el lloc “sagrat” és reservat a l’“oració, el culte i el recolliment”. Per la seua part, l’arquebisbe de Madrid, Carlos Osoro, sí que es va mostrar ahir disposat a atendre les peticions de la família de Franco sobre la destinació de les restes.

tracking