SEGRE

PANORAMA

Encreuament d’advertències pel 155

Torra reclama a Sánchez fer proposades a Catalunya i no “amenaçar” || El Gobierno central insisteix que “sap perfectament a què conduiria el camí de la fallida legal”

Encreuament d’advertències pel 155

Encreuament d’advertències pel 155TWITTER GOVERN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president, Quim Torra, va reclamar ahir al cap del Govern central, Pedro Sánchez, exposar “una vegada per sempre” la seua proposta per a Catalunya, en lloc d’“amenaçar amb l’article 155” de la Constitució, i va concretar que la segona reunió entre ambdós dirigents tindrà lloc el mes d’octubre. La dualitat entre el compromís del president de continuar avançant cap a la independència i el fet que no renunciï al diàleg i la negociació amb el Govern central va generar dijous una contundent advertència de Pedro Sánchez a Quim Torra: “Sap perfectament quin n’és el camí que oferiria tornar-ne a la fallida de la legalitat”.

Torra es va mostrar ahir “sorprès”, com va advertir durant un viatge Perpinyà per inaugurar l’exposició “55 urnes per a la llibertat”. Ja abans, a primera hora del matí, Torra havia publicat un missatge en el seu compte de Twitter sobre això: “Estimat president Sánchez -va escriure-, creia haver entès que a un problema polític anàvem a buscar-li una solució política. Per la nostra part, sempre ens trobaràs en la via de l’obediència al poble de Catalunya, el diàleg, la convivència i la no-violència. Una abraçada”. Un missatge en què el president va insistir durant la seua visita a l’escola La Bressola de Perpinyà, quan va lamentar que, malgrat que “semblava que entràvem en una nova etapa de diàleg i de negociació”, Sánchez “amenaci d’aplicar el 155 i coses d’aquestes, que fins ara les havíem escoltat molt en el passat amb un determinat partit polític.” “Almenys confio que en la pròxima reunió a l’octubre se’ns expressi quin és el seu projecte per a Catalunya, tenint en compte que venim d’un referèndum d’autodeterminació i d’una declaració política d’independència. Aquest és el punt de partida que nosaltres posem sobre la taula”, va asseverar. Horas després es coneixia que dijous es van reunir a Madrid la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Elsa Artadi, i la vicepresident del Govern central, Carmen Calvo.

Apressen Sánchez a pensar a recuperar el 155 per frenar els independentistes

Artadi i Calb es van reunir dijous a Madrid, un partit que es va filtrar 24 hores després

Des de la Moncloa, la portaveu del Govern, Isabel Celáa, va citar a Torra que rebaixi la tensió i no entri en una “escalada dialèctica”, sinó que aprofiti el camí del diàleg institucional obert i doni “una oportunitat” a la política per solucionar el conflicte. Va reiterar que Torra “sap perfectament a què conduiria el camí de la fallida legal, de la unilateralitat o el del desacatament,” tal com dijous li va advertir Sánchez, encara que la portaveu va descartar que aquesta afirmació es refereixi al 155. “El 155 no ha estat objecte de debat per aquest Govern en cap moment”, va dir Celáa, afegint que “ni s’ha esmentat, ni s’ha parlat, ni ha estat objecte de cap tipus de consideració”.

Però durant l’acte d’inici del curs polític del PP andalús a Alora (Màlaga), el líder del Partit Popular, Pablo Casado, va insistir a Sánchez que, “si els independentistes segueixen per la il·legalitat i el Govern no posa ordre a Catalunya”, instaran que es posi en marxa el 155.

També el secretari general de Ciudadanos (Cs), José Manuel Villegas, va exigir al Govern del PSOE que requereixi a la Generalitat de Catalunya i a tots els ajuntaments independentistes que cessin en “les seues activitats il·legals” i “diguin si compliran la Constitució, les lleis i les sentències”, i en cas que no l’assegurin, llavors “apliqui el 155” com a “eina” per defensar els ciutadans.

En aquesta línia, i

l advocat Jordi Pina, qu

exerceix la defensa dels exconsellers

Turull i

Rull i de l’exlíder de l’ANC i actual diputat de JxCAT Jordi Sànchez,

E

tracking