SEGRE

EUA COMERÇ

Trump acusa la UE de ser “tan dolenta com la Xina” amb els EUA

El president amenaça una altra vegada d’abandonar l’Organització Mundial del Comerç || Brussel·les li ofereix treure aranzels dels automòbils importats

El president dels EUA, Donald Trump.

El president dels EUA, Donald Trump.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president dels Estats Units, Donald Trump, va amenaçar de nou ahir de retirar el seu país de l’Organització Mundial de Comerç (OMC) i va acusar la Unió Europea (UE) de ser en qüestions comercials “gairebé tan dolenta com la Xina, només que més petita”.

En una entrevista amb l’agència Bloomberg, el governant va reiterar les seues exigències a l’OMC, que ha de tractar millor els Estats Units i es va queixar que les resolucions que dicta aquest organisme quan dirimeix conflictes comercials entre països sempre els perjudiquen. “Rarament guanyem una demanda excepte l’any passat”, va insistir Trump, que va instar aquest organisme a “millorar”, “canviar les seues maneres” i deixar de tractar-los “molt malament”. “Si no milloren, em retiraré de l’OMC”, va dir el magnat a l’entrevista feta al despatx oval de la Casa Blanca. El president va qualificar l’OMC, organisme que va nàixer el 1995 després d’àrdues negociacions impulsades pels EUA per desenvolupar l’Acord General sobre Aranzels Duaners i Comerç (GATT), firmat el 1947, com “el pitjor acord comercial mai realitzat”. “L’últim any vam començar a guanyar molt, saben per què? Perquè saben que si no ho fem, me n’aniré d’allà”, va assegurar. El governant va asseverar que l’oferta de la Unió Europea per a l’eliminació dels aranzels a la importació d’automòbils “no és prou bona”.

Per la seua part, el representant de Comerç Exterior dels Estats Units, Robert Lighthizer, va qualificar l’acord per permetre l’ingrés de la Xina a l’OMC l’any 2001 com un error, al no tractar-se d’una veritable economia de mercat amb un control de subvencions i proteccions.

Al juliol, Trump es va reunir a la Casa Blanca amb el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, una trobada que van segellar amb una encaixada i que va semblar conjurar el perill d’una guerra comercial transatlàntica després de les amenaces d’imposar Europa aranzels a l’acer i l’alumini i als automòbils.

Els experts consideren que una retirada dels Estats Units de l’OMC seria encara més perillosa que la guerra d’aranzels que Donald Trump té oberta amb la Xina.

De fet, el 49 per cent, va dir que el Congrés hauria de començar un procés d’impugnació que podria portar a la destitució de Trump, mentre que un 46 per cent va considerar el contrari. L’índex d’aprovació es troba en un 36 per cent, quatre punts menys que a l’última enquesta que es va fer el mes d’abril.

D’altra banda, el president nord-americà no va assistir al funeral oficiat ahir en memòria del senador republicà que va morir dissabte de la setmana passada John McCain.

La resta del Congrés nord-americà sí que va acomiadar el senador amb honors militars i un silenci solemne sota la cúpula del Capitoli.

L’índex d’aprovació del magnat cau en picat als EUAUn 60 per cent dels nord-americans van desaprovar la tasca del president dels EUA, Donald Trump, i la majoria va defensar la investigació sobre la presumpta relació entre la seua campanya i el Govern rus per decantar les eleccions al seu favor, segons una enquesta del Washington Post-ABC News, que posa de manifest un màxim històric de rebuig contra el mandatari.

tracking