SEGRE

POLÍTICA PROCÉS

Iceta creu que l’“hostilitat” afectarà el judici de l’1-O i Sánchez demana diàleg a Catalunya

El president de l’Executiu espanyol sol·licita un debat entre catalans i insta Quim Torra a no homogeneïtzar els ciutadans || Carmen Calvo fa una crida a “allargar la mà” a la resta de partits polítics

Pedro Sánchez, a la roda de premsa que va oferir ahir a l’avió de tornada de Llatinoamèrica.

Pedro Sánchez, a la roda de premsa que va oferir ahir a l’avió de tornada de Llatinoamèrica.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El primer secretari del Partit Socialista de Catalunya (PSC), Miquel Iceta, va manifestar que l’“hostilitat i la ruptura” presents entre els catalans pot condicionar la sentència judicial als tribunals sobre l’1-O. Per aquesta raó, va sol·licitar als partits independentistes que reflexionin sobre si “desitgen o no arribar als judicis amb aquest clima o amb solucions”, tot i que va insistir que la decisió final és, al capdavall, dels jutges. Així mateix va assegurar que si es continua per una “estratègia de ruptura”, que va portar a l’empresonament dels polítics sobiranistes, això donarà “un color” al procés. Xavier García Albiol, el líder del PP català, va respondre a Iceta comentant-li que els magistrats prenen les decisions “que més convenen per a l’estat de dret” i que la Justícia no es “deixa influir” per les pressions polítiques.

D’altra banda, Miquel Iceta va condemnar que els líders de Ciutadans, Inés Arrimadas i Albert Rivera, retiressin els llaços grocs, dient que ell no “trauria ni posaria” aquests símbols als carrers de Catalunya i va insistir a posar fi a la “colonització” de l’espai públic. Pedro

Després d’amenaçar Torra amb l’aplicació del 155, l’Executiu vol diàleg amb Catalunya

Ciutadans insta el Govern espanyol a aplicar el 155 contra els catalans “colpistes”

Sánchez

, per la seua banda, va assegurar ahir que Torra intenta “homogeneïtzar una societat catalana plural” i creu que existeix una “crisi de convivència que correspon al president de la Generalitat”. Va insistir en la seua preocupació respecte a l’“ultimàtum” de la Generalitat respecte al referèndum, una cosa que espera que “no s’acabi plasmant”.

En relació amb l’article 155 i malgrat les amenaces de l’Executiu envers la seua aplicació fa només dos dies, la vicepresidenta Carmen Calvo va expressar voluntat de diàleg del Govern central, seguint un model de “diversitat territorial” en què “cap tothom, inclosa Catalunya”, amb la Constitució i l’Estatut “a la mà”.

Sobre aquest tema, Cs va acusar Sánchez d’“anar tard” amb l’aplicació del 155, i el va acusar d’“inacció” i “mercadeig” amb els catalans “colpistes”.

Pel que fa als llaços grocs, Sánchez va comentar que “la política ha de servir per a la convivència” i no per “avivar” la crispació entre ciutadans. Per això no va treure gravetat a la polèmica.

Finalment, el cap de l’Executiu espanyol va informar que espera reunir-se amb Torra “quan tinguem coses”, un fet que pot donar-se a les pròximes reunions de les comissions bilaterals Estat-Generalitat, ja que espera “resultats concrets”.

Amb aquesta acció, el col·lectiu ha volgut visualitzar els reptes socials que té al davant Catalunya així com deixar en evidència que “no tot es limita a posar i treure llaços grocs”, segons va afirmar el fundador d’Un dels Nostres, Joan Estrada, que va

assenyalar

que aquesta acció és “puntual” i que no tindrà continuïtat, encara que ha animat altres a seguir el seu exemple.

Pedro Sánchez, a la roda de premsa que va oferir ahir a l’avió de tornada de Llatinoamèrica.

Pedro Sánchez, a la roda de premsa que va oferir ahir a l’avió de tornada de Llatinoamèrica.EFE

tracking