SEGRE

CRISI AJUTS

Indignació per la decisió de Trump de retirar fons per als palestins

L’ONU, la Unió Europea i països àrabs condemnen la fi de l’ajuda nord-americana per als refugiats || Espanya anuncia una aportació excepcional en ajuda

Un refugiat palestí porta un sac amb farina en un campament de refugiats de Gaza.

Un refugiat palestí porta un sac amb farina en un campament de refugiats de Gaza.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Agència de les Nacions Unides per als Refugiats de Palestina al Pròxim Orient (UNRWA) va expressar la seua “profunda pena i decepció” per l’anunci dels Estats Units que ja no donarà fons a l’Agència després de dècades de suport. La UNRWA va declarar a més el seu desconcert, tenint en compte que, el desembre del 2017, les dos parts “van renovar un acord de finançament que reconeixia la gestió exitosa, dedicada i professional de l’agència”. Després de setmanes de filtracions, els EUA van oficialitzar divendres el tall de finançament al considerar que és “una operació irremeiablement fallida”. Ara, s’espera que el departament d’Estat dels EUA retiri la consideració de refugiats per als descendents dels palestins expulsats el 1948 i el 1967. La UNRWA, així mateix, va voler agrair “la solidaritat generalitzada que ha generat la nostra situació sense precedents i la de molts donants que ha permès obrir l’any escolar a temps per a 526.000 nenes i nens aquesta mateixa setmana”.

A les mostres de rebuig de la decisió de Donald Trump (entre altres, les de l’ONU, la Unió Europea i molts països àrabs) es va afegir ahir el Govern d’Espanya, que va demanar en un comunicat que aquesta decisió es reconsideri, “tenint en compte la greu crisi humanitària que pot generar”, i va anunciar que a través de l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID), Espanya realitzarà durant les pròximes setmanes una aportació extraordinària a la UNRWA. Per la seua banda, el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va donar suport a la decisió dels EUA de deixar de finançar la UNRWA.

En aquest sentit, el president palestí, Mahmud Abbas, va confirmar ahir que els Estats Units li han proposat la creació d’una “federació jordanopalestina” amb vista a un futur de pau al Pròxim Orient, en el que es tractaria de certa desviació sobre la solució de pau defensada pel Govern palestí i que inclouria la creació d’un estat palestí independent respecte d’Israel.

Finalment, els Estats Units van anunciar ahir que cancel·la la seua ajuda de tres-cents milions de dòlars al Pakistan pel fracàs a l’hora de prendre mesures contra els grups militants de la regió.

tracking