SEGRE

POLÍTICA CATALANA

Torra demana exhumar Franco “no només de la tomba, sinó de l'Estat”

Puigdemont dubta de la compareixença de Llarena i el titlla d’“escapat de la justícia belga” si no hi assisteix || Sí al diàleg amb Sánchez i potser amb desobediència

El president de la Generalitat, Quim Torra, ahir, durant la sessió de control al Parlament.

El president de la Generalitat, Quim Torra, ahir, durant la sessió de control al Parlament.GOVERN DE LA GENERALITAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Quim Torra, va advertir que Catalunya “viu en perill” i va fer una crida a “accentuar” la reacció ciutadana davant de la sentència del procés. A més, va demanar que s’“exhumi Franco” no només de la tomba, també de les institucions d’un Estat que té “molts tics franquistes en moltes respostes i estructures” i una “concepció totalitària”.

Torra va opinar que, si s’analitza la història de Catalunya en els últims anys, s’aprecia que els catalans viuen “en perill en diferents formes”. “Afusellaments, exilis, presons, embargaments... Què li passa a Espanya amb Catalunya i els presidents de la Generalitat?”, va sentenciar a l’entrevista que Punt TV li va fer a ell i a l’expresident Carles Puigdemont a Waterloo (Bèlgica).

Puigdemont assegura que no es presentarà a president en cas de proclamar-se la república

Així mateix i en relació amb el diàleg amb el Govern Espanyol, el líder de la Generalitat també es va pronunciar al·legant cert “desencant” davant de les expectatives que l’Executiu català s’havia creat amb l’arribada del grup del PSOE al poder. A més, va insistir que està obert al diàleg amb Pedro Sánchez, però sense “descartar la desobediència” i va confessar que “encara no saben què volen”, ja que “si algú pretén que els catalans no plantegin en aquests àmbits el dret a l’autodeterminació i el retorn dels presos i exiliats, no entén la situació a Catalunya. Per anar a fer fotos no era necessari que hi anéssim”.

Pel que fa als llaços grocs i les acusacions de Sánchez amb referència a la responsabilitat del Govern català, Torra va insistir que “és necessari unir-se contra el feixisme” i que Madrid “només posa èmfasi en la fractura social”.

Per la seua part, Puigdemont va al·ludir al jutge Llarena mostrant-se indignat davant del “canvi d’opinió” de l’Estat espanyol, dient que “és gravíssim que l’Estat pagui els advocats” al jutge. Tanmateix, no va fer referència a la polèmica amb la traducció, de la qual la mateixa traductora havia negat la seua responsabilitat de l’error, de què van acusar l’expresident de la Generalitat i els exconsellers de tenir una intenció de culpabilitzar el jutge del Suprem. En aquest sentit, això sí, Puigdemont va recordar que demà ha de comparèixer al jutjat belga, que també abordaran la traducció. Puigdemont va dubtar sobre Llarena i li va recordar que sempre pot comparèixer a través d’altres mitjans que no siguin l’assistència física. En cas que no ho fes, l’expresident va avisar amb cert to irònic que “se’l podria acusar de ser un jutge espanyol escapat de la justícia belga”.

D’altra banda, Puigdemont va afirmar que no es presentarà a president en cas de proclamar-se la república.

Segons va instar, la concòrdia és el que “a alguns, molt pocs, els va faltar llavors i alguns més els segueix faltant ara”, alhora que va assegurar que la llei de la Memòria Històrica és “tan irresponsable i també tan innecessària”, per això “no consentirem que es caigui al parany de debatre sobre quin passat s’ha de desenterrar”.

A més a més, Casado va qualificar també la Comissió de la Veritat proposada pel president del Govern central, Pedro Sánchez, com una “mascarada orwelliana d’altres règims, altres èpoques i altres latituds”.

tracking