SEGRE

Torra reclama més "sobirania" per a Catalunya en matèria laboral

Llum verda al nou Acord Interprofessional de Catalunya

La firma del nou Acord Interprofessional de Catalunya.

Torra reclama més "sobirania" per a Catalunya en matèria laboralGeneralitat de Catalunya

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha reivindicat aquest dilluns "sobirania" per a Catalunya per "no perdre oportunitats" en l’àmbit econòmic i laboral i poder convertir-la en "la Dinamarca del sud d’Europa", en l’acte de firma del nou Acord Interprofessional de Catalunya (AIC). Torra ha aprofitat l’acte formal de firma d’aquest acord per part dels màxims representants dels agents socials (sindicats i patronals) per reclamar més competències per a Catalunya en les polítiques que incideixen en el mercat de treball, inclòs el sistema de pensions.

"El Govern ha de poder prendre decisions sobre regulació, marc legal i estratègies laborals. Necessitem més sobirania per aprofitar totes les oportunitats que es presentin. No podem deixar que es perdin", ha subratllat, en un acte celebrat en el Salón Sant Jordi del Palau de la Generalitat.

En aquesta línia, ha apostat perquè Catalunya es converteixi en "una Dinamarca del sud d’Europa", país que, com altres del centre i nord que ha citat (Noruega, Àustria o Suïssa) veu més preparats per adaptar-se a la globalització per "la seua flexibilitat i dinamisme". En declaracions posteriors als mitjans de comunicació, els agents socials han instat a Torra a exercir plenament les competències amb les quals compta la Generalitat actualment abans de plantejar-se nous reptes.

Així, els secretaris generals de CCOO i d’UGT de Catalunya, Javier Pacheco i Camil Ros, respectivament, han instat a Torra a, més enllà de la reivindicació de més competències, a "exercir plenament" les que ja ostenta en l’àmbit laboral. En aquesta línia, Pacheco ha recordat que el Govern no ha desenvolupat les seues competències en assumptes com la resolució extrajudicial dels conflictes laborals o en el desenvolupament de la Formació Professional a Catalunya.

Durant l’acte de firma oficial del nou AIC, tant Pacheco com Ros i els representants de les patronals (Gai de Montellà -Foment del Treball- i Josep González -Pimec-) han destacat la importància de l’acord, que orientarà en la negociació col·lectiva a Catalunya.

Els sindicats han subratllat que l’acord estableix les bases per a uns salaris "més dignes" que acabin amb la precarietat del mercat de treball, mentre que les patronals han emfatitzat que s’avança en la flexibilitat laboral i en mesures per impulsar la productivitat i competitivitat de les empreses.

En la firma oficial han estat presents, a més de Torra, el vicepresident del Govern, Pere Aragonés; el conseller de Treball, Assumptes Socials i Famílies, Chakir El Homrani; i la titular d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón.

L’AIC és l’instrument que ajuda a orientar les negociacions dels convenis col·lectius i que busca enfortir el marc català de relacions sociolaborals. L’acord preveu una millora de la cobertura dels convenis i el desenvolupament de la negociació en empreses vinculades i contempla la possibilitat d’aplicar el conveni sectorial en empreses multiservei.

Per primera vegada, el text aborda noves problemàtiques del mercat de treball com les ocasionades per les plataformes de la denominada economia col·laborativa i la necessitat de desconnexió digital dels treballadors.

tracking