SEGRE

Torra proposa una marxa pels drets "civils, socials i nacionals"

Assegura que no acceptarà cap sentència que no sigui l’absolució dels presos

Un moment de la conferència de Quim Torra.

Un moment de la conferència de Quim Torra.Generalitat de Catalunya

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha anunciat avui la creació d’un fòrum cívic i social com a punt de partida cap a un "procés constituent". En la seua conferència "El nostre moment", al Teatre Nacional de Catalunya (TNC), Torra ha detallat les "vies d’acció republicana" i ha fet una crida a "agregar el màxim de gent" per "començar la primera fase del camí cap a un procés constituent".

Un procés, ha dit, que tingui "el punt de partida" en la constitució d’un "Fòrum Cívic, Social i Constituent", amb "la missió de promoure el debat i l’ambició d’obtenir la màxima participació de la societat".

D’altra banda, Torra ha advertit avui que no acceptarà que els sobiranistes que seran jutjats pel 'procés' siguin condemnats i ha avançat que, en cas que no siguin absolts, es posarà "a disposició" del Parlament. Ha recalcat que "en cap democràcia del món no pot ser delicte posar urnes", pel que "no ens resignem a unes sentències injustes que només portarien més dolor, més conflicte, més repressió. Sobre humiliacions no es construirà mai res".

"Personalment no puc acceptar ni acceptaré cap sentència que no sigui la lliure absolució. Arribat el cas contrari, si es donés el cas que la sentència no fos la lliure absolució dels processats, estudiaré quines decisions cal prendre i em posaré a disposició del poble de Catalunya, a través dels seus representants legítims en el Parlament," ha remarcat Torra.

Situa el seu "punt de partida" en l’1-O i la declaració d’independència

El president de la Generalitat ha situat avui el "punt de partida" del seu projecte en el "referèndum de l’1 d’octubre" de l’any passat, la "gran mobilització" del 3 d’octubre i la "declaració política d’independència" del 27 d’aquell mes, aprovada pel Parlament. En l’arrencada de la seua conferència titulada El "nostre moment" al Teatre Nacional de Catalunya (TNC), Torra ha denunciat l’"intent planificat de destruir l’ideal independentista" per part de l’Estat.

Tanmateix, ha dit, "el poble de Catalunya ha resistit: No hem fet cap pas enrere i no hem renunciat absolutament a res. I davant de l’opinió pública internacional, la nostra causa és més sòlida i respectada que mai". En aquest sentit, ha fet una crida a una marxa pels drets civils, socials i nacionals de Catalunya fins a les sentències de l'1-O.

Planteja a Sánchez pactar un referèndum d’autodeterminació

Durant la seua intervenció, Torra ha fet una "crida solemne" al Govern de Pedro Sánchez a acordar un "referèndum vinculant i reconegut internacionalment" per "renovar el mandat" de l’1-O, "sense amenaces, sense violència, sense por, sense guerra bruta." El president ha ofert "diàleg i negociació perquè el Govern espanyol aprofiti l’oportunitat de convocar de manera acordada un referèndum d’autodeterminació", com van fer, ha recordat, el govern britànic i el canadenc.

"Faig una crida solemne al Govern de l’Estat a la negociació de bona fe. Asseguem-nos, escoltem-nos, parlem i negociem, sempre amb la pau i la democràcia com a principis d’actuació," ha plantejat.

tracking