SEGRE

PARLAMENT PRESSUPOSTOS

PP i Cs veten la reforma urgent de la llei d'estabilitat i frenen els comptes de Sánchez

Critiquen l’Executiu per “furtar drets al Parlament” amb els seus “decretassos” i advoquen per continuar la via ordinària || Socialistes i Units Podem provaven d’evitar el veto del Senat al camí de dèficit

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, va sol·licitar ahir al Congrés eliminar l’impost de Successions.

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, va sol·licitar ahir al Congrés eliminar l’impost de Successions.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Partit Popular i Ciutadans van impedir ahir, amb la seua majoria a la Mesa del Congrés dels Diputats, que la reforma de la llei d’estabilitat pressupostària impulsada pel PSOE i Units Podem es tramiti pel procediment d’urgència. Socialistes i morats miraven d’evitar, amb la seua estratègia, que els populars fessin valer la majoria absoluta al Senat per vetar el camí de dèficit marcat pel Govern de Pedro Sánchez. Així, segons va recordar a la reunió de la Mesa, la proposició de llei de PSOE i Units Podem per eliminar la capacitat de veto efectiu de la Cambra Alta en aquesta qüestió es tramitarà pel procediment ordinari, la qual cosa n’allargarà el debat parlamentari durant mesos.

Malgrat aquest revés, la portaveu socialista a la Cambra Baixa, Adriana Lastra, va advertir que la seua formació sol·licitarà de nou la tramitació urgent d’aquesta modificació legislativa la setmana del 17 de setembre. A més, va acusar la presidenta del Congrés, Ana Pastor, de practicar el “filibusterisme polític” i d’utilitzar les institucions “en benefici polític”.

El PSOE acusa Pastor d’ignorar un informe dels lletrats que avalava el tràmit exprés de la norma

En aquest sentit, va criticar que Pastor no atengués un informe dels lletrats de l’hemicicle que obria la porta a la tramitació exprés dels canvis plantejats en la llei d’estabilitat pressupostària. “Pastor comença a assemblar-se més a Pablo Casado que a una presidenta de la Cambra”, va advertir la socialista. Així mateix, Lastra va tancar la porta a efectuar la reforma per la via del reial decret llei, tal com demanava el partit morat, ja que, segons el seu parer, això seria “inconstitucional”.

Per la seua part, el vicepresident primer del Congrés, Ignacio Prendes, de Ciutadans, va explicar que una proposició de llei tan “important” ha de ser tramitada “per la via ordinària” per no “furtar drets al Parlament”. En aquest sentit, Prendes va instar l’Executiu central a abandonar la pretensió de governar mitjançant de “decretassos” i procediments excepcionals com la tramitació d’urgència. En qualsevol cas, l’alentiment en la tramitació de la reforma de la llei d’estabilitat pressupostària no impediria a Sánchez presentar l’avantprojecte dels pressupostos generals al Congrés.

En aquest sentit, el president del Govern central ja va avançar dilluns que, tot i que les Cambres parlamentàries encara no hagin donat el vistiplau al seu camí de dèficit, això no significa que no presenti els pressupostos del 2019.

El Govern central diu que l’economia espanyola s’està “ressentint” El ministre de Foment, José Luis Ábalos, va reconèixer ahir que l’economia espanyola s’està “ressentint” de la mateixa manera que la resta d’economies dels països europeus perquè “els vents de cua que van afavorir” la recuperació “ja desapareixen”. No obstant, va destacar que la situació d’Espanya és “molt millor” que la d’altres països de l’entorn com Itàlia. Igualment, Ábalos va refredar la possibilitat d’implementar un impost sobre la banca i va posar èmfasi en l’establiment d’un gravamen sobre les transaccions financeres, perquè “el que és important és que es gravin els beneficis i les rendes”. D’altra banda, va advertir que si Sánchez avança les eleccions “algú s’emportaria un disgust” amb els resultats, en resposta a la presidenta del Congrés, Ana Pastor, que hores abans havia subratllat la “debilitat” de l’Executiu socialista que, segons el seu parer, comporta “inquietud i incertesa”.

tracking