SEGRE

Torra deixarà en mans del Parlament la decisió d'obrir les presons

Assegura estar disposat a arribar "tan lluny com Puigdemont"

Torra i Puigdemont a la reunió a l'hotel Marivaux de Brussel·les, a Bèlgica.

Torra deixarà en mans del Parlament la decisió d'obrir les presonsEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, va dir aquest dimecres que deixarà en mans del Parlament la decisió d’obrir o no les presons si les sentències per l’1-O no són absolutòries. "Si les sentències no són absolutòries, entenc que el poble de Catalunya serà el que expressarà quina decisió es pren i jo interpretant el sentir dels catalans en aquell moment proposaré davant de la cambra la decisió que s’hagi de prendre", va dir Torra a les preguntes sobre si obrirà els centres penitenciaris catalans.

"Només li dec obediència i lleialtat al poble i al Parlament", va afirmar el president català en una roda de premsa al costat de l’expresident Carles Puigdemont, que van participar en una reunió del grup parlamentari de "Junts per Catalunya" a Brussel·les.

Torra va asseverar que "en el seu moment es prendran les mesures que s’hagin de prendre. Exigim absolució per als presos polítics perquè cada dia que passen a la presó és una indecència, hi ha moltes famílies afectades i molta gent". "Per què a la presó? Perquè la consellera d’Educació va obrir les escoles? (...). A quin país del món se’n va a presó per això?", va seguir el president. En aquest sentit, va assenyalar que no "acceptarà" cap altre tipus de decisió que no sigui la d’absolució, "com ja han fet els tribunals d’Alemanya i Bèlgica".

Preguntat sobre fins a quin punt està disposat a arribar tenint en compte que el seu predecessor en el càrrec es troba a Bèlgica fugit de la Justícia a Espanya, Torra va dir "estar disposat" a arribar "tan lluny com Puigdemont", això és, va explicar, "posar-se a disposició del poble català a través dels seus representants legítims". "Aquest és el meu límit, el que el Parlament decideixi," va afegir.

A propòsit del seu discurs aquest dimarts al Teatre Nacional de Catalunya (TNC) i les crítiques perquè no el pronunciés al Parlament, va negar estar "canviant les regles del joc" i va assegurar la seua voluntat de "celebrar tots els debats que es vulguin, inclosos debats sobre la concòrdia" a Catalunya.

D’altra banda, en la roda de premsa, Puigdemont va aprofitar per desmentir les informacions aparegudes en premsa que assenyalen que no va informar en el seu dia el seu vicepresident Oriol Junqueras sobre el seu viatge a Bèlgica després de la declaració unilateral d’independència. "No és cert, com no és cert el que també ha publicat certa premsa catalana que jo no he escrit al vicepresident Junqueras. Més clar no ho puc dir", va dir Puigdemont sobre si va informar o no al seu vicepresident que viatjaria a Bèlgica per no comparèixer davant de la Justícia espanyola.

El gruix dels diputats de Junts per Catalunya van iniciar avui, amb la presència de Torra, un Congrés de tres dies del grup parlamentari per discutir i establir les prioritats del curs polític al costat de l’expresident català. Tant Torra com Puigdemont van aprofitar per cridar a la participació "massiva" en la pròxima Diada de l’11 de setembre a Catalunya, concentracions que van demanar siguin "serenes i pacífiques, com sempre". Van destacar igualment l’excepcionalitat de la festivitat, ja que serà la primera Diada amb polítics independentistes a la presó i en l’"exili", van assenyalar.

tracking