SEGRE

POLÍTICA CATALANA

Torra: “Llibertat o llibertat”

El president va donar ahir el tret de sortida a uns mesos que es preveuen intensos en la política catalana. Sota el signe de la disjuntiva “llibertat o llibertat”, va allargar la mà a Madrid per pactar un referèndum sense oblidar l’1-O, va dir que no acatarà una sentència condemnatòria al judici del procés i va insistir a organitzar una marxa pels drets civils.

El president, Quim Torra, ahir, al Teatre Nacional durant la conferència ‘El nostre moment’.

El president, Quim Torra, ahir, al Teatre Nacional durant la conferència ‘El nostre moment’.GOVERN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“Llibertat o llibertat.” Aquesta va ser la proposta que el president de la Generalitat, Quim Torra, va llançar ahir des de l’escenari del Teatre Nacional. Emulant la disjuntiva de “referèndum o referèndum” de Carles Puigdemont des del faristol del Parlament el setembre del 2016, el cap de l’Executiu va allargar la mà al president del Govern central, Pedro Sánchez, per negociar la celebració d’un referèndum d’autodeterminació a Catalunya. Així, alhora que va subratllar que “el mandat de l’1-O segueix vigent” i va recordar que el Govern treballa per “fer-lo efectiu”, va destacar la necessitat de celebrar “una consulta d’autodeterminació acordada, vinculant i reconeguda internacionalment”. No obstant, va puntualitzar que “perquè sigui possible aquesta negociació i aquest acord, és necessari l’alliberament dels presos polítics i el retorn lliure dels exiliats”.

Davant d’una sala plena de gom a gom i acompanyat per tots els seus consellers, de JxCat i d’ERC, amb els quals es va fondre en abraçades entre els aplaudiments dels assistents, Torra va explicar que els tres eixos del seu full de ruta per als pròxims mesos seran “mobilitzacions al carrer, institucions al servei de les polítiques socials i del progrés de la República, i màxima projecció internacional” del conflicte català. Així les coses, el president va insistir en la seua proposta d’organitzar una marxa “diversa i multitudinària” pels drets “civils, socials i nacionals” de cara a la celebració del judici al Tribunal Suprem contra la cúpula independentista. Així mateix, va fer una crida perquè l’acte de la Diada que les entitats independentistes celebraran a la Diagonal compti amb una “assistència multitudinària”. Una vegada més, Torra va demanar “caminar junts” i no desviar-se de la via “democràtica”.

Torra avisa que, per arribar a acords amb l’Estat, no hi ha d’haver ni empresonats ni exiliats

Així mateix, va advertir que “no acceptaré cap sentència que no sigui la lliure absolució” dels encausats pel procés al Tribunal Suprem. En cas que no resultés així, i que Carles Puigdemont, que va seguir l’al·locució des de Waterloo, i els seus consellers i la resta d’acusats fossin condemnats, va afirmar que es posarà a voluntat de la ciutadania i del Parlament per valorar els actuacions a seguir. Arran d’això, el president va denunciar la “violència legal” que ha exercit l’Estat sobre Catalunya des de l’aplicació de l’article 155, alhora que va lamentar que “segons quines actituds polítiques emprenguem nosaltres, el resultat final del judici de l’1 d’octubre pot estar condicionat”.

D’altra banda, Quim Torra també va anunciar la creació d’un fòrum “cívic i social” com a punt de partida del “procés constituent”.

JxCat i ERC lloen el discurs del president i volen “consensos de país”

Després d’un inici d’estiu en el qual les relacions entre JxCat i ERC van passar per moments delicats, les dos principals formacions independentistes van escenificar ahir la unitat en el seu posicionament respecte del full de ruta del Govern en els pròxims mesos. Així doncs, la diputada d’ERC Anna Caula es va felicitar perquè “ens hem sentit còmodes amb el discurs del president”. “Torra ha parlat en nom del Govern, ha efectuat un bon treball conjunt amb el vicepresident Pere Aragonès.” Caula, que va apel·lar als “grans consensos de país per avançar cap a la República”, també va demanar “unitat d’acció” perquè “tots volem el mateix”. Per la seua banda, des de Lledoners, el número 2 de Junts per Catalunya, Jordi Sànchez, va subratllar que “hi ha una majoria incontestable de catalans a favor de votar” i va insistir que “volem una República per a tothom”. Així mateix, el vicepresident primer del Parlament, Josep Costa, de JxCat, va destacar que el president deixi clar que “el poble català no acatarà una resolució de presó” al judici de l’1-O.

tracking