SEGRE

EUROPA TENSIONS

El Regne Unit acusa dos espies de Rússia d'enverinar els Skripal

La primera ministra britànica afirma que no es va tractar d’una “operació solitària” || Moscou demana al Govern britànic que cooperi i l’acusa de manipular

Un dels espies russos imputats, Ruslan Boixirov.

Un dels espies russos imputats, Ruslan Boixirov.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els fiscals britànics van identificar ahir dos ciutadans russos com els sospitosos d’intentar assassinar l’exespia rus Serguei Skripal i la seua filla el mes de març passat, encara que van aclarir que no en demanaran l’extradició, ja que Rússia no extradeix els seus ciutadans.

Els dos sospitosos són Aleksandr Petrov i Ruslan Boixirov, els quals els fiscals van acusar també d’intentar assassinar un oficial de Policia que va resultar afectat pel mateix agent nerviós. Els fiscals van emetre ordres d’arrest europees en contra seu. “No sol·licitarem a Rússia l’extradició d’aquests homes ja que la Constitució russa no permet l’extradició dels seus nacionals”, va explicar la directora de Serveis Legals de la Fiscalia, Sue Hemming.

Els imputats van ser al Regne Unit en les dates en les quals es va produir l’enverinament

Segons va explicar el cap antiterrorista de la Policia britànica Neil Basu, es tracta de dos homes d’uns quaranta anys que viatgen amb passaport rus, encara que el més probable és que no ho facin amb els seus veritables noms.

La Policia britànica va poder constatar que tant un com l’altre van er al Regne Unit entre el 2 i el 4 de març. A més, Basu va celebrar la imputació dels dos sospitosos per l’enverinament i va dir que és el resultat d’una “investigació molt llarga i complexa”.

D’altra banda, la primera ministra del Regne Unit, Theresa May, va assegurar ahir que els dos ciutadans russos imputats són oficials dels serveis d’Intel·ligència del país centreasiàtic. “No es va tractar d’una operació solitària”, va afirmar en declaracions al Parlament.

Per la seua part, la portaveu del ministeri d’Exteriors russa, Maria Zakhàrova, va instar el Regne Unit a “passar de les acusacions públiques i manipulacions amb la informació a la cooperació pràctica entre els serveis de seguretat”.

Un dels espies russos imputats, Ruslan Boixirov.

Un dels espies russos imputats, Ruslan Boixirov.EFE

tracking