SEGRE

PANORAMA

Torra està disposat a “obrir les presons” i Sánchez replica que “les sentències s'acaten”

El líder català afirma que arribarà “tan lluny com Puigdemont”, i el del PSOE veu en joc la convivència || Ana Pastor s’obre a dialogar amb el president sobre la fórmula de la seua compareixença al Congrés

El president de la Generalitat, Quim Torra.

Torra veuria "raonable" aparcar l'1-O si se celebrés un referèndum acordatEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Quim Torra, va assegurar ahir, en la seua visita a Carles Puigdemont a Brussel·les, que està disposat a obrir les presons per als presos independentistes en cas que siguin condemnats pels tribunals. De fet, va avisar que “serà el poble” qui respongui si s’han d’obrir o no, matisant així les seues declaracions prèvies.

Torra va insistir que són el Parlament i els catalans els qui fixaran el “límit” a les seues actuacions i que seran ells qui li marquin “si obeir o desobeir” les sentències judicials. Quant a les repetides amenaces de l’Executiu espanyol sobre el risc d’aplicar el 155 de nou en cas que no es compleixi la llei, Torra va assegurar que està disposat a arribar “tan lluny com el president Puigdemont, que es va posar a disposició del poble de Catalunya”. Així mateix, va instar Madrid a “deixar d’una vegada les amenaces” i “la cultura del 155” per no viciar el procés de negociació.

Batet demana al Congrés esforços tant dels partits catalans com dels estatals

Considera “estúpid” no comptar amb tots els catalans per dur a terme la república

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, va respondre a aquestes sentències del líder català des de Suècia, en la seua visita al primer ministre suec, Stefan Löfven. Sánchez va avisar Torra que “les sentències s’han de complir, encara que no es comparteixin” i li va demanar més “responsabilitat i diàleg” i menys “gesticulació”. El president d’Espanya va assegurar que el seu Govern es “pren seriosament el diàleg” i va recalcar que la política ha de servir per a la convivència. Sempre, això sí, reafirmant la seua proposta de millora de l’autogovern mitjançant una reforma de l’Estatut, sobre la qual cosa Torra va respondre que continuarà amb el camí cap a la independència.

La ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, va al·ludir Torra en la seua compareixença al Congrés dels Diputats reclamant “un esforç de lleialtat i flexibilitat” a la Generalitat, així com a tots els partits polítics, tant del Parlament com del Congrés, per aconseguir solucionar la crisi a Catalunya. Per altra banda, va comentar que la Generalitat va assumir la seua responsabilitat d’“anar més enllà de les reivindicacions sobiranistes”, malgrat que Torra ha expressat en repetides ocasions la voluntat de continuar amb el camí independentista.

La presidenta del Congrés, Ana Pastor, va dir ahir que està oberta al diàleg amb Quim Torra en relació amb el format de la seua compareixença al Congrés dels Diputats. El president de la Generalitat no vol una votació després de la seua compareixença, que podria acabar amb un rebuig frontal de la Cambra als seus postulats.

tracking