SEGRE

EUROPA INVESTIGACIÓ

Skripal va col·laborar amb el CNI contra el crim organitzat

L’exespia va tenir diverses reunions amb agents de la intel·ligència espanyola || Rússia nega la seua implicació en l’enverinament

Els dos russos sospitosos de l’enverinament dels Skripal.

Els dos russos sospitosos de l’enverinament dels Skripal.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’exespia rus Serguei Skripal, l’intent d’assassinat del qual al març amb l’agent tòxic Novichok a la localitat de Salisbury ha estat atribuït a Moscou pel Regne Unit, col·laborava amb el CNI a Espanya en la lluita contra el crim organitzat rus, segons va revelar ahir el diari The New York Times.

Segons el diari nord-americà, que cita un alt càrrec espanyol i l’escriptor Fernando Rueda, Skripal va ser destinat pel GRU (la Intel·ligència militar russa) a mitjans dels 1990 a Madrid, on va treballar de forma encoberta com a agregat militar de l’Ambaixada russa. Precisament, va ser durant la seua estada a Espanya quan va ser reclutat pels serveis d’espionatge britànic, la qual cosa va desencadenar el seu arrest l’any 2004. Skripal va ser alliberat el 2010 en virtut d’un intercanvi d’espies amb els Estats Units i aquell mateix any es va instal·lar al Regne Unit.

L’exespia rus Serguei Skripal, peça clau per a la desarticulació de la màfia russa a Espanya

Des d’aleshores, segons les fonts, Skripal va viatjar en diverses ocasions a Espanya per tal de reunir-se amb diferents agents del CNI, per bé que no està clar sobre què es va parlar en aquestes trobades o quan es van produir, ja que es tracta d’informació classificada.

L’alt càrrec espanyol citat pel diari va confirmar les visites de Skripal, sense oferir més detalls, però antics responsables van destacar que l’exespia va ser especialment útil en la lluita contra el crim organitzat rus a Espanya.

“Des del principi teníem un gran problema”, va reconèixer un cap policial espanyol retirat al diari. “Ignoràvem el fenomen rus i el seu crim organitzat. No sabíem com operaven”, va afegir, destacant que Skripal, igual com Aleksandr Litvinenko, un altre antic espia rus assassinat amb poloni 210 al Regne Unit l’any 2010, “van oferir una idea més precisa de la realitat”.

Skripal i la seua filla, Iúlia, van ser trobats inconscients, el mes de març passat, a Salisbury. El Govern britànic va acusar Rússia d’estar darrere de l’intent d’assassinat de tots dos amb l’agent nerviós Novichok, si bé Moscou ha negat en tot moment la seua implicació en el cas.

tracking