SEGRE

POLÍTICA CATALANA

Catalunya es converteix en arma llancívola dels partits estatals en vigílies de la Diada

Populars i Ciutadans advoquen per un altre 155 i rebutgen ampliar l’autogovern || Els socialistes culpen l’independentisme de l’“auge de la ultradreta”, fan una crida al diàleg i demanen “concòrdia i respecte”

El líder del PP, Pablo Casado, acompanyat per la plana major de la seua formació, ahir a Barcelona.

El líder del PP, Pablo Casado, acompanyat per la plana major de la seua formació, ahir a Barcelona.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els partits d’àmbit estatal van evidenciar ahir les diferències sobre quina línia d’acció cal seguir a Catalunya. En aquest sentit, el líder dels populars, Pablo Casado, va reunir la cúpula del seu partit a Barcelona en vigílies de la Diada, la qual fa uns dies va qualificar de “festa xenòfoba”, i va advocar per aplicar un nou 155. “Segons el meu parer comencen a donar-se objectivament les circumstàncies per aplicar el precepte constitucional que restauri la legalitat a Catalunya”, va assegurar, alhora que va criticar l’“oferta de mutació constitucional” que, segons el seu parer, l’Executiu de Pedro Sánchez ha ofert als independentistes. Casado, que va insistir que “no hi pot haver cap cessió davant dels que intenten liquidar l’Estat”, va deixar clar que no acceptarà una relació “confederal ni bilateral” entre Catalunya i Espanya. Així les coses, va assenyalar que l’autogovern català ja no es pot ampliar més. El president dels populars, que va iniciar el discurs amb un “viva el rey”, també va reivindicar la figura del monarca perquè “és el nostre símbol i l’hem de defensar al ser part de la nostra Constitució”. En la mateixa línia, el líder de Ciutadans, Albert Rivera, va posar èmfasi en el temor dels independentistes que el seu partit governi a Espanya. “És el seu malson”, va afirmar, alhora que va assegurar que “donen suport a Sánchez per retardar eleccions”. Rivera, que va qualificar l’Executiu socialista de “govern ganga” per la seua “debilitat”, va lamentar que Sánchez tingui com a soci el president de la Generalitat, Quim Torra. Igualment, va subratllar que, després de la moció de censura a Mariano Rajoy, s’hauria hagut de mantenir el 155 i va recordar que “governar Espanya amb els que la volen liquidar és incompatible”. D’altra banda, el ministre de Foment, José Luis Ábalos, va culpar l’independentisme de donar “combustible” a la ultradreta, i el titular d’Exteriors, el lleidatà Josep Borrell, va lamentar que la Diada hagi deixat de ser “la festa de tots els catalans”. Així mateix, l’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, va demanar “diàleg” entre Catalunya i Espanya, i va cridar a “la concòrdia i el respecte”.

Torra: “No necessitem tants policies, necessitem infraestructures”El president de la Generalitat, Quim Torra, va rebutjar ahir la tramesa d’agents de les forces i cossos de seguretat de l’Estat a Catalunya amb motiu de la Diada i de la commemoració del primer aniversari de l’1-O. “No necessitem que ens enviïn tants policies antiavalots, necessitem més infraestructures”, va manifestar, en l’acte d’inauguració d’un tram de la nova línia del metro de Barcelona que connecta la Zona Franca amb l’Hospitalet de Llobregat i la capital catalana.

El líder del PP, Pablo Casado, acompanyat per la plana major de la seua formació, ahir a Barcelona.

El líder del PP, Pablo Casado, acompanyat per la plana major de la seua formació, ahir a Barcelona.EFE

tracking