SEGRE

POLÍTICA EUROPEA

La ultradreta protagonitza les eleccions avui a Suècia

Podria erigir-se en la segona força més votada || L’aliança de centredreta descarta aïllar-la, una cosa que sí que va fer el 2014

Partidaris de la ultradreta, eufòrics en un acte de campanya.

Partidaris de la ultradreta, eufòrics en un acte de campanya.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Suècia viu avui unes eleccions legislatives en les quals totes les mirades estan posades en la ultradreta, que pot donar un tomb al mapa polític del país i col·locar-se en segona posició. La formació ultradretana Demòcrates de Suècia, l’SD, apareix en les enquestes set punts per sota dels socialdemòcrates i un punt per sobre del conservador Partit Moderat.

Els sondejos difosos ahir per diversos mitjans ofereixen un panorama similar: una distància d’una mica més d’un punt entre el bloc governamental de centreesquerra i el centredreta, i el xenòfob Demòcrates de Suècia (SD) lluitant amb ser segon amb els conservadors.

Els sondejos apunten al pitjor resultat de la història per a un partit que ha governat 80 anys

El Partit Socialdemòcrata del primer ministre, Stefan Löfven, apareix com a guanyador amb a prop del 25% dels vots, les pitjors xifres de la història per a una força que ha guanyat totes les eleccions a l’últim segle i governat vuitanta anys.

Si es confirma aquest resultat, el govern de coalició en minoria de Stefan Löfven amb els ecologistes, que és avalat pels excomunistes, tindria molt difícil continuar.

L’Aliança de centredreta ha reiterat en campanya que no s’abstindrà en una hipotètica votació parlamentària per aïllar l’SD, una cosa que sí que va fer el 2014.

“Aquest és un referèndum sobre benestar i decència en la democràcia sueca. No podem tenir un partit que ataca les minories i els mitjans amb influència decisiva “, va dir el primer ministre després d’un míting a Estocolm en al·lusió a l’SD, una força amb arrels neonazis en el seu origen fa tres dècades, però ara més moderada. L’Aliança, mentrestant, va tornar a fer una demostració d’unitat amb el segon míting conjunt en dos dies –aquesta vegada a Estocolm– dels líders dels quatre partits que la integren: moderats (conservadors), liberals, centristes i democristians.

Per primera vegada en una campanya sueca, immigració i delinqüència han tingut un lloc preferent en el debat, restant protagonisme a temes com el model de benestar, els impostos i la sanitat.

tracking