SEGRE

El Tribunal Suprem vol que el judici del procés comenci "com més aviat millor"

L’expectativa és que hi hagi una sentència abans de la primavera

El rey Felipe VI, junto a la fiscal general del Estado, María José Segarra, durante el discurso del presidente del Tribunal Supremo y del Consejo General del Poder Judicial, Carlos Lesmes (centro), en la ceremonia de apertura del Año Judicial.

El Tribunal Suprem vol que el judici del procés comenci "com més aviat millor"

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Suprem (TS) aposta per celebrar el judici contra els líders sobiranistes del procés "com més aviat millor" encara que l’expectativa és que comenci abans de finals d’any i que, abans que res, "sigui ràpid i no s’eternitzi" per a així poder tenir un sentencia abans de la pròxima primavera. Fonts jurídiques han explicat que l’alt tribunal és conscient de l’estratègia de dilatar el procediment que manegen les defenses dels processats, si bé confien en què la vista oral de començament a finals de novembre o principis de desembre.

La reflexió general és abordar el judici "com més aviat millor" perquè es tracta d’una causa amb presos i, a més, "el tribunal vol ja acabar amb això" fins el punt que es maneja una logística "intensa" perquè el judici "sigui ràpid i no s’eternitzi".

En concret, se celebraran sessions de demà i tarda per accelerar la vista oral, encara que abans caldrà donar una resposta als problemes organitzatius que presentarà la vista ja que el Suprem "no està habilitat per a casos com aquest". Ara bé, es treballa amb l’horitzó de disposar d’una sentència per a la pròxima primavera que, a més, arribi abans del judici contra l’exmajor dels Mossos d’Esquadra Josep Lluís Trapero a l’Audiència Nacional.

La intenció no és cap altra que establir jurisprudència que serveixi al tribunal de l’Audiència Nacional en el judici contra la cúpula policial.

Però el primer pas abans d’abordar la vista oral al Suprem serà conèixer els escrits d’acusació de la Fiscalia que, segons fonts del Ministeri Públic, estaran llestos a finals de setembre o principis d’octubre encara que es desconeix si apuntaran cap a la rebel·lió o la sedició ja que encara no han arribat a aquest punt. Amb tot, la intenció de la Fiscalia és assolir la unanimitat en el criteri final de l’acusació, ja no només entre els quatre fiscals del Suprem sinó de manera coordinada amb la Fiscalia de l’Audiència Nacional que jutjarà a la cúpula dels Mossos. Es busca una resposta coordinada entre ambdues causes, per després abordar de manera individual la conducta delictiva de cadascun dels processats.

Tot això succeirà mentre fora d’Espanya continuen l’expresident Carles Puigdemont i diversos exconsellers després de les decisions de les autoritats judicials belgues i alemanyes que les fonts han criticat durament fins el punt d’assenyalar que els jutges de sengles països "s’han extralimitat clarament".

tracking