SEGRE

Junqueras no veu "dreceres" a la independència sense un referèndum pactat

Oriol Junqueras.

Junqueras no veu "dreceres" a la independència sense un referèndum pactatEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El líder d’ERC i exvicepresident del Govern, Oriol Junqueras, ha indicat que no veu "dreceres" per arribar a la independència sense un referèndum acordat amb l’Estat i ha apostat perquè la sobirania parli "clar", ja que cal "admetre on som i no on ens agradaria estar", ha afegit. Així s’ha expressat Junqueras en una entrevista contestada per escrit des de la presó de Lledoners (Barcelona), que aquest dilluns ha fet pública TV3 en la vigília de la Diada de Catalunya.

El líder d’ERC ha incidit que la seua "prioritat sempre" ha estat un referèndum acordat amb l’Estat i "així ens hauria agradat l’1 d’octubre", però "qui no va voler asseure’s a la taula a parlar no va ser la part catalana, va ser l’Executiu de Rajoy".

L’exvicepresident del Govern ha indicat que en l’actual context "no veu dreceres" per arribar a la independència sense aquest hipotètic referèndum acordat. Així, en un moment en què "cada vegada és més obvi que només hi ha un camí", ha opinat que a l’independentisme li fa falta "verbalitzar" una estratègia comuna. "Per avançar, cal tenir el coratge de parlar clar i admetre on som i no on ens agradaria estar. I a partir d’aquí construir de nou aprenent dels errors comesos", ha afegit.

Junqueras ha assenyalat que una de les "debilitats" de la sobirania ha estat no aglutinar a més informe de la societat catalana i ha posat èmfasi que cal fer "un esforç d’inclusivitat", ja que l’independentisme ha "de seduir per guanyar".

El dirigent republicà creu que en el futur tot dependrà de "la nostra fortalesa democràtica, i aquesta es compta amb vots i amb la complicitat d’una societat vital, organitzada, en la qual els agents socials i econòmics estiguin implicats i siguin partícips," doncs "contra més forts siguem, més difícil serà parar la democràcia".

Junqueras ha subratllat que no veu "cap benefici" en anticipar eleccions perquè Catalunya "necessita estabilitat i unes institucions fortes" i, a partir d’allà, ha apostat per "construir una majoria social més àmplia que ens doni més força per aconseguir un estat independent".

Ha indicat que el pas del Govern de Pedro Sánchez per dialogar "és, a priori, un indicador d’un canvi de voluntat, però ha de ser sincer i tenir concrecions", ja que si no va més enllà "serà una façana i gestos buits".

Junqueras ha denunciat que no ha tingut "una instrucció justa ni tindrà un judici just" perquè és un "judici polític i farcit d’irregularitats i excessos".

tracking