SEGRE

Torrent crida a una Diada "massiva, pacífica, democràtica i cívica"

El president del Parlament, Roger Torrent.

Torrent crida a una Diada "massiva, pacífica, democràtica i cívica"EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Parlament, Roger Torrent, ha fet aquest dilluns una crida a la participació a la Diada de Catalunya perquè sigui una jornada "massiva, pacífica, democràtica i cívica", i ha defensat que l’independentisme ha de treballar per "ser més" i "sumar més sensibilitats". Els dirigents independentistes presos o a l’exterior van publicar ahir un text conjunt en el que anomenen a la mobilització l’11 de setembre per reclamar "llibertat, justícia, democràcia i República catalana", i han demanat la implicació de sindicats, patronals i entitats del tercer sector.

En declaracions a RNE-Ràdio4, Torrent s’ha "sumat" a aquesta crida perquè la Diada sigui "massiva, pacífica, democràtica i cívica, però sobretot massiva" en participació, i ha confirmat que assistirà a la manifestació independentista de demà. Sobre les crítiques de Cs, PSC i PP al "sectarisme" dels actes institucionals de la Diada, el que portarà que no hi participin, Torrent els ha recordat que "és normal que la festa nacional d’un país no només tingui un aspecte cultural o folklòric, sinó que ha de servir per posar sobre la taula debats que ocupen a la majoria del país", com és ara la "preocupació per la limitació de drets fonamentals". Torrent ha defensat d’altra banda el posicionament del líder d’ERC, Oriol Junqueras, respecte a l’estratègia independentista. "Hem de ser més, sumar més sensibilitats i més gent entorn del projecte que defensem, que entenem que és el millor escenari de futur per al país," ha afirmat el president del Parlament.

Al seu judici, el camí que seguir és el del dia 3 d’octubre de l’any passat, ja que si bé l’1 d’octubre "va votar molta gent", va ser el dia 3, en l’"aturada de país" a Catalunya, quan "hi va haver més gent, perquè no només va recollir els que van votar, sinó els que estaven disposats que no es trepitgessin els seus drets i llibertats més fonamentals".

D’altra banda, Torrent ha negat que "en absolut el Parlament estigui aturat, té activitat i no para mai", com la Diputació Permanent, la Mesa i la Junta de Portaveus o les comissions de la propera setmana; i s’ha mostrat confiat que la crisi entre JxCat i ERC sobre els diputats suspesos "estarà resolta" i l’acord està "ben encarat, però s’ha de treballar".

Finalment, ha qualificat de "decebedor" el balanç dels 100 primers dies de Govern de Pedro Sánchez. "És veritat que la música ha sonat diferent, però la lletra no s’ha concretat en fets tangibles. La pregunta que s’ha de fer és si vol ser un altre Rajoy o si vol ser David Cameron", en al·lusió a l’exprimer ministre britànic.

tracking