SEGRE

POLÍTICA

El Congrés aprova el decret per exhumar les restes de Franco

Amb els vots a favor de tots els grups parlamentaris tret de l’abstenció del PP i Ciutadans. El lleidatà José Ignacio Llorens hi ha votat en contra.

Imatge d’arxiu del Valle de los Caídos.

Imatge d’arxiu del Valle de los Caídos.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Congrés dels Diputats ha aprovat avui, amb els vots a favor de tots els grups parlamentaris tret de l’abstenció del PP i Ciutadans, el decret de modificació de la Llei de Memòria Històrica que permetrà exhumar les restes de Franco del Valle de los Caídos.

Els diputats que han donat suport al decret han trencat en aplaudiments i han dirigit les seues mirades cap a la tribuna de convidats, en la qual seguien el debat víctimes de la dictadura i l’hispanista i historiador Ian Gibson.

Malgrat l’abstenció anunciada pel PP, dos diputats d’aquest grup han votat en contra de l’exhumació de Franco: l’expresident del Congreso Jesús Posada i el diputat lleidatà José Ignacio Llorens, encara que fonts del PP han assegurat EFE que s’ha tractat d’un error.

A més de la convalidació del decret, el Congrés ha aprovat que es tramiti com a projecte de llei, la qual cosa permetrà introduir esmenes al text durant la seua tramitació parlamentària.

En defensa del decret llei, la vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, ha alertat que no hi haurà "pau sense justícia" mentre es mantingui l’"atroç anomalia" que suposa que el dictador estigui enterrat al costat de les seues víctimes, mentre ha criticat PP i Ciutadans per "posar-se de perfil" davant la dictadura.

De l’altre costat, PP i Ciutadans han criticat que l’exhumació de Franco es faci per decret quan no està justificada la seua urgència 43 anys després de la seua mort i han acusat el president del Govern, Pedro Sánchez, d’utilitzar aquest assumpte com una "cortina de fum" per tapar la seua incompetència i la seua debilitat.

tracking