SEGRE

PANORAMA

El PDeCAT recula i retira una moció que cenyia el diàleg a l'“ordenació jurídica vigent”

Pactada amb els socialistes, després de dir Esquerra que no li donaria suport i que el PSOE n’aprovés al Senat una altra sobre la unitat d’Espanya || Comptava amb el suport inicial del Govern català i JxCat

Carles Campuzano, parlant amb el ministre Fernando Grande-Marlaska ahir al Congrés.

Carles Campuzano, parlant amb el ministre Fernando Grande-Marlaska ahir al Congrés.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El PDeCAT va fer ahir marxa enrere i va retirar una moció que havia consensuat amb el PSOE en la qual s’instava el Govern central a “obrir un diàleg amb la Generalitat en el qual tothom pugui defensar les seues idees, aspiracions i projectes lliurement”, però “en el marc de l’ordenació jurídica vigent”.

A més, el text preveia que “aquest diàleg ha de servir per acordar les vies legals i democràtiques” perquè els catalans decideixin el seu futur. La número dos del PDeCAT i diputada al Congrés, Míriam Nogueras, va justificar inicialment cenyir-se a les lleis espanyoles perquè “tal com van explicar el 2014 Jordi Turull, Marta Rovira i Joan Herrera, el marc legal permet un referèndum pactat”, amb referència a la intervenció en defensa de la legalitat de la consulta del 9-N efectuada per aquests tres representants del Parlament l’abril d’aquell any davant de la Cambra Baixa.

El PDeCAT acusa els socialistes de “jugar amb el diàleg” i de voler “fer-los un gol” Cs i PP volien votar en contra del text a l’entendre que el Govern té com a “premissa” el referèndum

No obstant, durant la defensa de la moció, el diputat del grup socialista català José Zaragoza va advertir que el resultat del diàleg al qual instava la moció no podia ser un referèndum d’independència. “Podem parlar de tot excepte d’independència.” Davant d’un hemicicle pràcticament buit, com va denunciar la també socialista Lídia Guinart, el diputat morat Joan Mena es va posicionar a favor de la moció, malgrat que va recordar que “no hi haurà normalitat” mentre hi hagi líders empresonats i exiliats.

Des de Catalunya, la portaveu del Govern, Elsa Artadi, va assegurar que la moció no era “contradictòria” amb el full de ruta sobiranista. “Dins del marc legal actual, es pot consultar la ciutadania, fer referèndums i preguntar a la població”, assenyalava. En aquesta mateixa línia, el portaveu de Junts per Catalunya, Eduard Pujol, estava a favor del text perquè afavoreix el diàleg entre les administracions. Tanmateix, el PDeCAT va decidir retirar la moció ahir a la tarda a última hora, després que ja s’hagués debatut i just abans de la seua votació, que s’havia de produir avui. Nogueras va denunciar que “el PSOE juga amb el diàleg”.

Així, va criticar que, mentre pactava aquesta iniciativa al Congrés, al Senat donava suport a una altra en defensa de la unitat d’Espanya amb el Partit Popular, Ciutadans i Fòrum (vegeu més informació a la pàgina següent). “No és que no obrin vies de diàleg, és que les tanquen”, va manifestar Nogueras. Altres fonts del PDeCAT també van afirmar que els socialistes “ens han volgut marcar un gol”.

Malgrat tot, la retirada de la moció va coincidir també amb el rebuig d’Esquerra Republicana a l’acord entre exconvergents i socialistes (vegeu el desglossament). Igualment, s’havien manifestat en contra d’aquesta iniciativa els cupaires.

tracking