SEGRE

Pedro Sánchez nega que la seua tesi sigui un plagi i anuncia accions legals

El president del Govern, Pedro Sánchez

Pedro Sánchez nega que la seua tesi sigui un plagi i anuncia accions legalsEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha afirmat aquest dijous que "és rotundament fals" que la seua tesi doctoral sigui un plagi, com publica algun mitjà de comunicació, i ha anunciat possibles accions legals, en un comunicat remès per l’Oficina de Presidència. En l’escrit, Sánchez nega el plagi i assegura que, "tret que existeixi rectificació de la informació publicada", emprendrà accions legals en defensa del seu honor i dignitat.

El president del Govern ha fet públic aquest comunicat davant de les informacions aparegudes "en algun mitjà de comunicació" en les quals se l’acusa de plagi a la redacció de la seua tesi, després que ahir el líder de Cs, Albert Rivera, li sol·licités, durant la sessió de control al ple del Congrés, que la fes pública en considerar que hi ha "dubtes raonables" sobre la publicació del treball.

El novembre de 2012 Pedro Sánchez va presentar a la Universidad Camilo José Cela la seua tesi titulada "Innovacions de la diplomàcia econòmica espanyola: anàlisi del sector públic (2000-2012)". El treball té 342 pàgines i es troba a la biblioteca d’aquesta universitat privada de la localitat madrilenya de Villanueva de la Cañada, on es pot consultar després d’omplir un formulari, però sense fer còpies, segons va poder comprovar Efe.

El diari ABC publica avui que en aquesta tesi Pedro Sánchez "va copiar altres autors", com els economistes i professors de la Universitat Carlos III de Madrid Julio Cerviño i Jaime Rivera, i els professors de la Universitat de Cádiz Marcela Iglesias i David Molina. Assegura també que "va afusellar" informes del Govern de José Luis Rodríguez Zapatero i que "va bolcar" articles seus ja publicats. El diari informa a més que l’economista Carlos Ocaña, mà dreta del socialista Miguel Sebastián en el Ministeri d’Indústria, "li va ajudar" facilitant-li "infinitat de dades i informes econòmics del Govern" que versaven sobre la diplomàcia econòmica del Govern de Zapatero.

També OKdiario publica que Ocaña va escriure "bona part" de la tesi doctoral de Sánchez i assegura que ambdós "van plagiar" en el treball doctoral "paràgrafs sencers" d’informes del Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç "amb només petits retocs (com substituir o canviar l’ordre d’una o dos paraules) per dissimular la seua autoria".

El Mundo, per la seua part, assenyala que el desembre de 2013 es va publicar el llibre "La nova diplomàcia econòmica espanyola" que reprodueix gran part del treball doctoral de Sánchez "encara que afegint la firma d’Ocaña", que no apareix a la tesi "suposadament realitzada per Sánchez de manera individual, com exigeix la legislació espanyola per obtenir el doctorat."

En vista d’aquestes informacions, Carlos Ocaña ha remès un comunicat a Efe en el qual nega haver elaborat, totalment o parcialment, la tesi doctoral sobre diplomàcia econòmica de Pedro Sánchez i diu que aquestes afirmacions "són falses".

L’economista precisa que posteriorment a aquesta tesi, va col·laborar juntament amb l’ara president del Govern "a la publicació del llibre 'La nova diplomàcia econòmica espanyola'".

L’esmentat llibre, prossegueix, està basat en la tesi del president del Govern i jo em vaig limitar a escriure parts d’alguns capítols.

L’aportació "bàsica" a aquest llibre, afegeix, "va ser la incorporació de qüestions que no s’abordava directament a la tesi o que podia servir d’exemple per explicar algunes idees del text universitari. Carlos Ocaña conclou el seu comunicat assegurant que "és absolutament fals" que per la col·laboració a la publicació d’aquest llibre "hagi rebut remuneració alguna".

tracking