SEGRE

INUNDACIONS METEOROLOGIA

L’huracà Florence causa inundacions catastròfiques als Estats Units

El tifó va tocar terra ahir amb vents de fins a 150 quilòmetres per hora a la costa sud-est del país || Les autoritats adverteixen que el pitjor encara ha d’arribar

Veïns de Wilmington, Carolina del Nord, caminen pels carrers inundats després del pas de l’huracà.

Veïns de Wilmington, Carolina del Nord, caminen pels carrers inundats després del pas de l’huracà.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’huracà de categoria 1 Florence va colpejar ahir amb vents sostinguts de 150 quilòmetres per hora la costa sud-est dels Estats Units, on va desbordar rius, va inundar cases i va obligar al rescat de centenars de persones atrapades per l’aigua. Florence va tocar terra a les 07.15 hora local a Wrightsville Beach, a Carolina del Nord, segons va informar el Centre Nacional d’Huracans en un butlletí especial.

Encara que la seua fúria és menor a l’esperada per a un huracà que va arribar a ser fa dos dies de categoria 4 i que va arribar a generar vents de 225 quilòmetres per hora, el perill són principalment en les inundacions, tant d’aigua dolça com salada.

Aquestes “catastròfiques” inundacions, que s’espera que empitjorin amb el pas de les hores i amb la pujada cíclica de la marea, van provocar que les zones costaneres de ciutats del litoral atlàntic ja estiguin negades.

Una de les poblacions que més van patir les conseqüències és New Bern, a Carolina del Nord, on les autoritats, avalades per efectius de la Guàrdia Nacional, van respondre a desenes de trucades d’emergència per rescatar un centenar de persones. Mentrestant, 150 més van haver d’esperar que dos equips, en bot, anessin a buscar-los, per la qual cosa els van demanar que esperessin als pisos alts dels seus habitatges o sobre la teulada. El president dels Estats Units, Donald Trump, va destacar i va agrair ahir a través de Twitter l’“increïble” treball de les autoritats i l’Agència Federal per al Maneig d’Emergències.

Florence, amb un vents huracanats que s’estenen fins a 130 quilòmetres entorn de l’ull, s’anirà debilitant a mesura que vagi endinsant-se al país i per avui dissabte s’espera que ja sigui una tempesta tropical, i diumenge depressió tropical, a causa del xoc amb les muntanyes Apalatxes. Un altre dels principals problemes, va indicar l’NHC, és que el cicló es dirigeix rumb a l’oest.

D’aquesta manera, es viuran com a mínim dos pujades de marea i cauran pluges “excessives” a la zona, amb àrees en què podria acumular-se fins a 1,2 metres d’aigua durant els pròxims dies. Florence podria generar també tornados a l’est de Carolina del Nord.

tracking