SEGRE

POLíTICA

Forn: "Hem de crear unes condicions favorables per al diàleg"

Forn:

Forn: "Tenim que crear unes condicions favorables per al diàleg"EFE/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’exconseller de Interior Joaquim Forn ha apostat per "crear unes condicions favorables per fer possible el diàleg" entre Govern espanyol i Generalitat, encara que ha deixat clar que ha de ser sense "límits" i "sense obviar que una gran majoria de catalans són favorables al dret a decidir".

En una entrevista publicada per "La Vanguardia", a partir d’un qüestionari enviat a la presó en la qual Forn es troba empresonat preventivament, l’exconseller diu que no es penedeix "de res", perquè "per canviar les coses fa falta sacrifici" i afegeix: "Ningú no ens va dir que la llibertat seria regalada".

Sobre la situació política actual, Forn considera que "és hora de donar-nos un temps per al diàleg" i subratlla: "Hem de crear unes condicions favorables per fer-ho possible. Quan Pedro Sánchez estava en l’oposició, afirmava que Catalunya necessitava solucions polítiques. A hores d’ara no sabem en què es concreten".

Segons el seu parer, el president del Govern "no pot obviar una gran majoria de catalans que són favorables al dret a decidir, ni el que va passar l’1-O i el 21-D" i "qualsevol procés de diàleg ha d’estar obert a parlar de totes aquestes qüestions, pel que considera que "no podem posar límits al diàleg".

L’exdirigent, que ha deixat clar que sempre s’ha posicionat "a favor del diàleg i el consens", ha opinat que "seria un error molt gran que el Govern no permetés un referèndum".

Forn ha dit que espera una condemna "absolutòria" i ha criticat que faci "gairebé onze mesos a la presó que no ha estat jutjat", una cosa que creu que "respon més a una voluntat d’escarment que al desig d’impartir justícia".

Però en cas que la sentència fos condemnatòria, preguntat sobre si convocar eleccions seria una sortida, Forn ha admès que de ser així no es pot "descartar cap escenari", encara que en el dia d’avui ell és "partidari d’esgotar la legislatura".

D’altra banda, el diari "Ara" ha publicat un avançament editorial del llibre "Escrits des de la presó", un dietari escrit per Forn a la presó i que serà publicat el dia 20 de setembre.

En ell, Forn confessa la seua "por" en entrar per primera vegada a la presó d’Estremera, a Madrid, o qualifica d’"infernals" els trasllats des de la presó: "He tingut una sensació molt estranya en circular per cotxe pel centre de Madrid, emmanillat. Crec que tardaré molt temps a tornar com a turista. No oblidaré fàcilment aquesta experiència humiliant", escriu.

També constata, per exemple, la seua "ràbia, impotència i desolació" quan nou membres del Govern són processats per rebel·lió i alguns d’ells han de tornar a ingressar novament a presó: "Tot això és tan injust i desproporcionat, tan fora de lloc...".

Forn, que considera evident que són "ostatges" -"pagarem pels que estem i pels quals no estan", diu-, assenyala que, malgrat estar d’acord amb l’acostament a presons catalanes, aquest fet no ha "d’interpretar-se com una concessió": "No tolero que serveixi per rentar la cara als que han aplicat el 155 o als quals han mirat per a un altre costat quan el Govern català va ser empresonat".

tracking