SEGRE

POLÍTICA SOBIRANISME

Manifestacions a favor i en contra de la immersió i l'escola catalana a Barcelona

Marxa de l’associació Hablamos Español d’una banda i Acampada per la Llibertat per una altra || Els Mossos van evitar un enfrontament entre les dos mobilitzacions, que van coincidir a Via Laietana

Els Mossos van fer un cordó de seguretat a Via Laietana per evitar que les dos manifestacions s’ajuntessin.

Els Mossos van fer un cordó de seguretat a Via Laietana per evitar que les dos manifestacions s’ajuntessin.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Unes 1.500 persones, segons la Guàrdia Urbana, es van manifestar ahir a Barcelona “contra la imposició lingüística” i a favor de la llibertat de la llengua a l’escola, convocats per l’associació Hablamos Español, que al seu torn va coincidir amb una altra concentració mobilitzada pel col·lectiu independentista Acampada per la Llibertat i que va provocar moments de tensió que els Mossos d’Esquadra es van encarregar que no anessin a més. Sota el lema “Contra la imposició lingüística i l’adoctrinament: llibertat”, la manifestació va començar al migdia a la plaça Universitat i no va poder finalitzar el recorregut a la plaça de Sant Jaume perquè unes 1.500 persones, segons la Guàrdia Urbana, es van manifestar “en defensa del model d’immersió lingüística i dels atacs contra el català”. El col·lectiu independentista està concentrat a la plaça Sant Jaume des del dia 11 de setembre per exigir la república catalana i, a l’assabentar-se que la manifestació d’Hablamos Español acabaria a l’esmentada plaça, van fer una crida perquè la gent hi anés i així defensar el model d’escola catalana, segons van explicar els organitzadors d’Acampada per la Llibertat. Per garantir la seguretat, els Mossos d’Esquadra van tallar el pas a Via Laietana, a l’altura de Jaume I i, segons va explicar la presidenta d’Hablamos Español, Gloria Lago, “han impedit el pas de l’esmentada manifestació que es dirigia cap a la plaça Sant Jaume”.

Encara que la lectura del manifest es va fer a la plaça Ramon Berenguer, a escassos metres de Jaume I, alguns dels manifestants van carregar contra els Mossos d’Esquadra, que feien de barrera entre les dos concentracions. Durant unes dos hores, els assistents a les dos manifestacions van intercanviar crits com “El Valle sí que es toca”, “De tant Cara al Sol us cremareu”, “Fora la bandera espanyola”, “Espanya unida mai serà vençuda” i “Puigdemont, a la presó”, entre d’altres.

El líder republicà parla de “referèndum inevitable” ja que es tracta d’una “reivindicació majoritària”

A la marxa espanyolista es van adherir entitats com Convivència Cívica Catalana, El Club de los Viernes, Coordinadora por Tabarnia, Segadors del Maresme, Somatemps, Somos Tabarnia o Españoles de Bien, entre d’altres. Entre els assistents a la concentració sobiranista es trobaven els diputats de Junts per Catalunya Aurora Madaula i Francesc de Dalmases. “Estem concentrats en defensa de l’escola catalana. Per això hem fet una crida a les xarxes socials perquè la gent vingués amb un llibre en català, per defensar la llengua i la cultura catalana i les institucions”, va explicar Madaula, que va considerar la marxa convocada per la plataforma Hablamos Español com “una provocació”.

Junqueras exigeix de nou al Govern central el referèndum

L’exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras va assegurar ahir en una carta al diari El Punt Avui que el Govern central “emprèn un camí que no té sortida” si manté un rebuig frontal del diàleg i l’acord i afirma que la negativa de parlar podria acabar generant les condicions per a un nou 1 d’octubre, segons les seues paraules. Junqueras ha indicat des de la presó de Lledoners que després del judici començarà una nova etapa i ha parlat d’un “referèndum inevitable”, com una reivindicació tan majoritària que s’acabi imposant pel seu propi pes, segons ell. “Perquè és [una reivindicació] irrebatiblement democràtica i àmpliament compartida”, va insistir Junqueras, que també va assenyalar que la presó no ha de ser una limitació per imaginar com ha de ser la república.

L’exvicepresident va subratllar que volen un diàleg sincer i que no entén per què el Govern de Pedro Sánchez “no aprèn del que no va fer bé Mariano Rajoy: no prendre cap iniciativa”. A més, va reiterar que “tenim la certesa que no serà un judici just, tampoc ho ha estat la instrucció”, però va afirmar que l’independentisme segueix fort i que el sobiranisme és majoritari. “L’actitud antidemocràtica de l’Estat accentua el sofriment. Però alhora també és el seu principal taló d’Aquil·les”, va defensar Junqueras, que es va preguntar quina és la proposta de Pedro Sánchez per a Catalunya. Abans de la celebració de la Diada de Catalunya, Junqueras ja va defensar el referèndum legal com “l’única via possible” per aconseguir la independència.

Forn publicarà un llibre sobre les seues vivències a la presó L’exconseller Joaquim Forn publicarà pròximament un dietari en què relata les seues experiències des del passat 2 de novembre, el dia que la jutge Carmen Lamela de l’Audiència Nacional va decretar-ne l’ingrés a la presó. El llibre dietari arribarà a les llibreries el 20 de setembre amb el títol Escrits de presó i serà editat per Enciclopèdia. Paral·lelament, l’exconseller va apostar en una entrevista publicada ahir a La Vanguardia per “crear unes condicions favorables per fer possible el diàleg” entre Govern central i Generalitat, encara que va deixar clar que ha de ser sense “límits” i “sense obviar que una gran majoria de catalans són favorables al dret a decidir”.

tracking