SEGRE
L'expresident del Govern José María Aznar ha tornat avui al Congrés, catorze anys després d'abandonar l'Executiu, per comparèixer davant de la Comissió d'Investigació sobre el finançament del PP.

Aznar a Iglesias: "Em sembla un perill per a les llibertats i la democràcia"EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’expresident del Govern i del PP José María Aznar ha negat aquest dimarts qualsevol relació amb la trama Gürtel, o amb el seu capitost, Francisco Correa i ha rebutjat l’existència d’una caixa B al seu partit, del qual s’ha mostrat "orgullós". En una tensa compareixença en la comissió d’investigació creada al Congrés per analitzar el presumpte finançament irregular del PP, Aznar, que ha arribat acompanyat de l’actual líder del partit, Pablo Casado, ha respost amb atacs a pràcticament totes les preguntes que se li han formulat, i ha estat especialment dur amb ERC i Podemos.

Ha retret al PSOE la investigació sobres els ERO a Andalusia, ha titllat de "colpista" a ERC, ha vinculat a EH-Bildu amb el terrorisme etarra, ha apuntat a casos de corrupció al PNB i ha acusat Podemos de rebre diners de Veneçuela o Irán. "Jo no coneixia el senyor Correa ni vaig contractar el senyor Correa", ha manifestat respecte al líder de la trama, condemnat a 51 anys de presó per l’Audiència Nacional i les agències de viatges i d’esdeveniments dels quals van treballar per al PP en l’etapa en què Aznar presidia el partit (entre 1990 i 2004).

Aznar ha rebutjat demanar "perdó" perquè la seua responsabilitat com a cap de l’Executiu (1996-2004) l’allunyava, segons el seu parer, del coneixement de la "gestió econòmica" del seu partit. I aquesta corresponia "al tresorer, no al president", ha reiterat en diverses ocasions apuntant Luis Bárcenas, condemnat a 33 anys de presó.

L’excap de l’Executiu ha insistit que la sentència de la peça central de la trama Gürtel "es refereix a dos casos concrets en dos municipis de Madrid" i que el PP està condemnat a pagar dos-cents mil euros i escaig com a responsable civil a títol lucratiu, la qual cosa significa que ni participa ni coneix el delicte. Ell, ha afegit, mai no va ser cridat a declarar, ni com a investigat ni com a testimoni. Ha volgut deixar clar també que quan va ser president del PP tenia dos remuneracions -una del partit i una altra com a diputat- i que quan va encapçalar el Govern només cobrava com a cap de l’Executiu, i va demanar a més que s’imputés en la seua declaració de la renda com a retribució en espècie que vivia al Palau de la Moncloa.

En nom del grup socialista ha pres la paraula Rafael Simancas, qui ha afirmat que interrogava a Aznar "en nom dels milions d’espanyols fastiguejats de la corrupció del PP" i l’ha instat a reconèixer els fets, demanar perdó i assumir responsabilitats . L’expresident del Govern li ha recordat que hi ha 370 càrrecs del PSOE investigats o imputats en jutjats de tot Espanya i l'ha instat a superar les seues "frustracions" quan Simancas li ha preguntat si "va comprar" el vot de dos diputats socialistes de l’Assemblea de Madrid per impedir que ell presidís la comunitat.

Aznar ha desmentit també que autoritzés la caixa B en el seu partit: "Mentre vostè no demostri la seua existència i no està demostrada la seua existència, jo dic que no hi ha cap caixa B al PP, ho afirmo", ha conclòs.

L’intercanvi dialèctic ha pujat de to amb Rufián, que ha acusat a Aznar de no tenir vergonya i, vestit amb una samarreta en memòria del càmera José Couso, assassinat a l’Iraq, ha retret a l’expresident la intervenció espanyola en aquesta guerra.

L’exlíder del PP ha lamentat el seu "histrionisme" i les seues "frases tavernàries" que no mereixen, ha dit, "ni el més mínim dels seus menyspreus", i l’ha qüestionat com a representant "d’un partit colpista que vol destruir l’ordre constitucional" mentre dóna suport a un Govern que ven bombes a l’Aràbia Saudita.

També ha estat dura la picabaralla amb el líder del Podemos, Pablo Iglesias: "La meua simpatia per vostè és perfectament descriptible: em sembla un perill per a les llibertats i la democràcia a Espanya", li ha etzibat Aznar. Com la resta de portaveus, Iglesias ha posat en dubte que Aznar no conegués a Correa quan, segons ha apuntat, aquest va pagar despeses del casament de la filla de l’expresident, que li ha recriminat que es posés en assumptes personals i, tot seguit, li ha desitjat el millor en els seus recent problemes familiars, amb referència al naixement prematur dels seus bessons.

El casament d’Ana Aznar i Alejandro Agag i la presència en ella de Correa i de dirigents del PP implicats en casos de corrupció ha estat un denominador comú en les intervencions: "Això no era un casament, sinó un càrtel", ha ironitzat Rufián. "En aquell casament del qual va ser padrí hi havia més delinqüents per metre quadrat que a la pel·lícula de Coppola", ha dit Simancas. Però Aznar ha insistit que ell no es casava, ha defensat el seu gendre com "un empresari de molt èxit" i ha fet gala dels equips de govern que va formar.

Que pogués saber llavors que després alguns d’ells es veurien implicats en casos de corrupció, sempre per actes comesos quan no estaven en el seu govern, és una mica "metafísicament impossible", ha reblat Aznar.

tracking