SEGRE

POLÍTICA CATALANA

La Generalitat torna a plantar el rei en un congrés a Barcelona

El director general d’Energia, màxim representant en un gran esdeveniment del sector gasista || El PSC ho veu una “criaturada” i PP i Cs censuren la insolència

El rei escolta les explicacions de l’organització al costat de la ministra Rivera i la delegada Cunillera.

El rei escolta les explicacions de l’organització al costat de la ministra Rivera i la delegada Cunillera.CASA REAL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El rei Felip VI va inaugurar ahir la trentena edició de la fira Gastech, en la sisena visita a Catalunya des de l’1-O, un acte en el qual la Generalitat va tornar a plantar el monarca i va estar representada només pel director general d’Energia, Pere Palacín, sense la presència de cap conseller. A l’entrada al recinte firal de l’Hospitalet, el rei va ser rebut, entre altres, per la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera; la delegada del Govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera; l’alcaldessa de l’Hospitalet, Núria Marín; el president de la Cambra de Comerç d’Espanya i de Fira de Barcelona, José Luis Bonet; i el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls. El director general d’Energia de la Generalitat va saludar Felip VI al costat de representants de les grans companyies presents al congrés en un segon punt de trobada previst i va ocupar una cadira a la primera fila de l’auditori a la inauguració oficial. El saló Gastech és el principal congrés mundial per als professionals del gas i el gas natural liquat, que se celebra per primera vegada a la capital catalana, amb 700 expositors de més de 90 països, i preveu reunir fins dijous vinent uns 30.000 assistents.

La Generalitat reclama al rei que es disculpi pel seu discurs dies després del referèndum de l’1-O

Aquesta plantada va provocar ahir noves reaccions i PP i Ciutadans van censurar l’actitud del president del Govern central, Pedro Sánchez, davant de la nova insolència. El secretari d’Organització del PSC, Salvador Illa, va qualificar de “criaturada” l’absència de representants del Govern català, una actitud “infantil” que, segons el parer dels socialistes, “perjudica els catalans”. El líder del PPC, Xavier García Albiol, va aprofitar per anunciar que el seu partit organitzarà un “gran acte de mobilització” el 7 d’octubre vinent en favor de la unitat d’Espanya, i va convidar la resta de partits i entitats a sumar-s’hi per “participar-hi i coorganitzar-lo”.

El president de Ciutadans, Albert Rivera, va insistir que Catalunya és una autonomia dins d’Espanya, tal com recull la Constitució, i va criticar el que considera “equívocs” per part del ministre d’Afers Exteriors, Josep Borrell, en declaracions en mitjans estrangers.

El partit defensa els canvis com una via per “feminitzar” el partit, que té Oriol Junqueras a la presó i Marta Rovira a l’exili, ja que ara la meitat de les vicesecretaries generals estarien en mans de dones. A part de Vilaret, també s’hi incorporen tres dones més: són Sus Martí, vinculada al grup d’ERC a la Diputació de Tarragona, que previsiblement substituirà la diputada i alcaldable de Pineda de Mar, Mónica Palacín, a la secretaria d’organització; Georgina Oliva, actual directora general d’Atenció a la Infància i Adolescència en lloc de la consellera de Salut a la secretaria de Secretaria de Salut i Benestar; i David Agustín deixaria pas a Natàlia Garriga al capdavant de la secretaria de Política Cultural, Educació i Esports.

L’executiva d’ERC proposa reforçar Marta Vilalta L’executiva d’ERC va aprovar ahir diversos canvis en la direcció, de manera que, a l’espera que ho ratifiqui el consell nacional de dissabte, passarà a tenir sis vicesecretaries generals –fins ara en tenia quatre–. Es crea la d’Estratègia, Entorn i Gestió del Coneixement, que estaria en mans de la portaveu, la lleidatana Marta Vilalta, que era al capdavant de la d’Entorn. Es descarrega la vicesecretaria de Comunicació, amb Sergi Sabrià al capdavant, i el departament de Mireia Mata, que se centraria en Dones. També es crea una vicesecretaria general de Suport a la Presidència i la Secretaria General, que lideraria Marta Vilaret, edil de Mollet del Vallès.

El rei escolta les explicacions de l’organització al costat de la ministra Rivera i la delegada Cunillera.

El rei escolta les explicacions de l’organització al costat de la ministra Rivera i la delegada Cunillera.CASA REAL

tracking